Les Nuits Botanique 2014 – onze 10 tips

door Thomas Konings

Dat onze liefde voor Les Nuits Botanique bijzonder groot is, hoeven we je niet meer te vertellen. Al enkele jaren mogen we het officiële fotografenteam voor ons favoriete indoorfestival leveren en verder proberen we ook onze bevindingen zo vaak mogelijk in de vorm van reviews met jullie te delen. Met nog twee weken te gaan voor de start van het Brusselse festijn, gidsen wij je graag door het programma.

Vooreerst komt de Amerikaanse Merrill Garbus ofte mevrouw tUnE-yArDs op 16 mei haar nieuwste langspeler voorstellen in het Koninklijk Circus. Die plaat verschijnt tien dagen voor het optreden, heet ‘Nikki Nack’ en belooft al even knotsgek, hyperactief en kleurrijk te zijn als z’n voorganger. Het voorproefje ‘Water fountain’ doet met z’n heerlijke exotische ritmes en hyperaanstekelijke refrein overigens alvast het beste vermoeden voor de rest van het album. De aftrap wordt die avond gegeven door Benjamin Clementine, een singer-songwriter die dankzij een prachtige stem en mooie liedjes op de rand van de doorbraak lijkt te staan.

Diezelfde dag staat een paar honderd meter verderop in de bijna uitverkochte Orangerie van de Botanique een Border Community-avond geprogrammeerd. Labelbaas James Holden komt er bijzonder slimme elektronica spelen uit z’n laatste, veel geprezen album ‘The inheritors’. Luke Abbott mag openen met zijn al even ondefinieerbare, best wel dansvloergerichte deuntjes. Avontuurlijke luisteraars zouden die vrijdag dus best hun weg naar de concertzaal vinden.


Een paar dagen later staat op 18 mei een geweldige double bill op de affiche van Les Nuits. Cloud Nothings en Mac DeMarco brengen die avond de beste Amerikaanse gitaarmuziek van het moment naar onze contreien.  Die eerste band loofden we een paar weken geleden nog om haar progressie en bijzonder sterke liedjes, laatstgenoemde kroonden we dan weer onlangs nog als onze favoriete slacker op basis van zijn aanstekelijke slowcore funk, wriemelende gitaarsolo’s en sterk verbeterde teksten. De Belgische trots Mountain Bike zal ongetwijfeld voor een geslaagde en rammelende start van de avond zorgen.


Op dezelfde dag presenteert onze favoriete buzzblogger Disco Naïveté enkele van zijn favoriete acts in de Orangerie. Samaris brengt verstilde, uitgesproken IJslandse liedjes met een kleine, magische toets, Thomas Azier speelt synthpop op een bijzonder energieke manier en leerde de knepen van het vak als support van Woodkid en Stromae. Verder trachten de zusjes van Say Lou Lou je hart te veroveren met hun nagenoeg perfecte Scandipop (en of ze daar in zullen slagen), en sluit We Have Band de avond op een behoorlijk feestelijke manier af.


Op 19 mei verwacht de Botanique één van de meest intrigerende leden van de Arbutus-familie: Sean Nicholas Savage. Deze artiest maakt de betere indiepop, voorzien van de nodige experimentele randjes en met een focus op ’s mans indrukwekkende stem. Voorts weet ie zijn songs live ook nog op een bijzondere manier te brengen – hij heeft met andere woorden de juiste moves – en kan de wittekop je aandacht gedurende zijn hele performance stevig vastgrijpen. Ook de Franse songwriter Piers Faccini treedt die avond op.

De grote ontdekking van deze editie zou je mogelijk wel eens op 20 mei kunnen doen. Moodoïd wordt dan gevraagd om de zaal op te warmen en wij verwachten dat hij daar met z’n bijzonder fijne psychedelica moeiteloos in zal slagen. De Fransman verdiende zijn strepen reeds als gitarist bij Melody’s Echo Chamber en had daardoor het geluk dat diens vriend Kevin Parker – die van Tame Impala – z’n debuut-ep’tje wel wilde mixen. Verwacht je aan heel wat gekkigheid en een vernieuwende sound binnen zijn genre. Verder oogt de line-up voor die dinsdagavond trouwens indrukwekkend, want ook Hercules & Love Affair en Frànçois & The Atlas Mountains concerteren die avond in de Chapiteau.

Wie zijn indie graag oerdegelijk heeft, inviteren we dan weer graag op 20 mei in de meest gezellige zaal van het land; de Rotonde. Arthur Beatrice zal daar namelijk nummers spelen uit zijn best wel enthousiast ontvangen debuutalbum, waarop de band slimme liedjes serveerde met een licht melancholische sfeer. Ook één van de meest belovende popacts uit België, Soldier’s Heart, staat die dinsdag op de planken.

Het tweede weekend van Les Nuits Botanique gaat van start met de grootste naam die dit jaar op de affiche staat. Dat is die van de nu al legendarische psychrockers The Flaming Lips. Momenteel is hun optreden in het Koninklijk Circus nog steeds niet uitverkocht en dat is toch best schandalig voor een groep die in elke lijst met beste livebands van het moment staat. Wij kunnen enkel beamen dat hun optredens van een niet vaak vertoonde kwaliteit en plezier zijn.

Zondag de 25ste staat dankzij Sharon Van Etten een volgende avond gepland waar wij bijzonder hard naar uitkijken. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de Amerikaanse haar voortreffelijke, door Aaron van The National geproducete langspeler ‘Tramp’. Dat was een album gevuld met innemende indiefolk dat in meerdere eindejaarslijstjes eindigde. Een nieuwe plaat is trouwens onderweg. De Brooklynse haar optreden wordt voorafgegaan door eentje van Lyla Foy, een zangeres die met haar trage, warme beats en aangename stem wist te bekoren op haar onlangs verschenen ‘Mirrors the sky’.

In de Chapiteau mag Ásgeir dan de avond afsluiten. Alvorens hij het podium betreedt, mag naast Denai Moore ook Only Real de grote tent verblijden met zijn aanwezigheid en belangrijker, zijn muziek. Die is geweldig cool met doorslagjes van King Krule, verschillende hiphopelementen en toch ook tradionele indiegeluiden. Verder klinken zijn liedjes vaak zorgeloos, alsook nonchalant en passen ze perfect bij een mooie lentedag.

Het volledige programma, meer info en tickets vind je op de website van Botanique. Les Nuits vinden plaats van 12 tot 27 mei.