Overzicht van buitenlandse zomerfestivals

door Thomas Konings

Voor ons is zomer een synoniem voor festivals en de bijhorende kriebels die we daarvan krijgen. Omdat we graag het plezierige aan het nog prettigere, in casu een vakantiegevoel, koppelen, vinden we het leuk om ook af en toe een evenement in het buitenland te bezoeken. Jullie delen vast die mening en kunnen voor een geschikte locatie geïnspireerd worden door onderstaand overzicht.

The Great Escape 

Wie Eurosonic nogal kleinschalig vindt en geen geld heeft om helemaal naar SXSW te gaan, kan op 8, 9 en 10 mei naar het showcasefestival The Great Escape in Brighton. Daar presenteren zo’n 400 bands zich op verschillende locaties in de stad en kan je hoogstwaarschijnlijk alle grote namen van morgen al in een intieme setting aan het werk zien. Kelis, The Subways en Little Dragon zijn de headliners. Amatorksi, Coely, Alix Perez, Pale Grey en The Bony King of Knowhere verdedigen de Belgische driekleur. Die bands laat je echter beter links liggen, want het hele festival draait natuurlijk rond nieuwe groepen ontdekken.

info & tickets

Primavera Sound Festival

Ook Primavera Sound valt eigenlijk voor het echte festivalseizoen, maar is wel een gebeurtenis die iedere muziekliefhebber eens in zijn leven meegemaakt moet hebben. Naar goede gewoonte heeft het Spaanse festival dit jaar een duizelingwekkende affiche. Arcade Fire, Queens of The Stone Age, Neutral Milk Hotel en Disclosure headlinen de eerste dag, The National, Pixies en Slowdive voeren de line-up op vrijdag aan. Nine Inch Nails, Kendrick Lamar, Volcano Choir en CaetanoVeloso sluiten het festijn af. Verder staan de beste en spannendste bands en artiesten van het moment allemaal op het programma. Van 29 tot 31 mei is Barcelona nog meer dan anders de place to be.

info & tickets

Sónar

In dezelfde stad vindt op 12, 13 en 14  juni Sónar plaats met een totaal verschillende doch bijna zo smakelijke line-up. Net als zijn Nederlandse geestverwant PITCH focust het festival op elektronische muziek in al zijn vormen en biedt het een mooie mix van onbekend talent en overbekende namen. Het programma valt uiteen in twee delen die op ook niet op dezelfde plaats doorgaan. Hoewel bijvoorbeeld Jon Hopkins, Bonobo en Trentemøller er zullen spelen, wil Sónar by Day je vooral nieuwe artiesten doen ontdekken. Op Sónar by Night kan je dan weer de grote kleppers aan het werk zien. Dit jaar wordt de affiche er aangevoerd door Richie Hawtin, Röykopp & Robyn, 2manydjs, Massive Attack, CHIC feat. Nile Rodgers en Lykke Li.

info & tickets

Roskilde Festival

Omdat de tickets voor Glastonbury al hopeloos uitverkocht zijn en het programma nog maar voor een stukje bekend is, tippen we dat andere grote Europese festival: Roskilde. Dat vindt na vier dagen voorpret plaats van 3 tot 6 juli in Denemarken. Het festival heeft twee grote troeven. Vooreerst menen alle aanwezigen dat de sfeer en organisatie er uniek zijn, daarnaast is de affiche ook elk jaar bijzonder sterk, met voor ieder wat wils. The Rolling Stones, Arctic Monkeys, Damon Albarn, Drake, Major Lazer, Outkast, Stevie Wonder en Trentemøller zijn dit jaar de meer dan indrukwekkende headliners, voorts staan er wereldmuziek, aanstormend talent en undergroundhelden op het uitgebreide programma.

info & tickets

Eurockéennes

Tezelfdertijd kan je in Frankrijk naar een “petit Woodstock” met een eclectisch programma: Eurockéennes. Dat gaat vlak naast een meer door in een natuurreservaat nabij Belfort. Dat het er idyllisch is, kan je dus een understatement noemen en ook qua line-up zit je bij het Franse festival meer dan goed. De headliners zijn met namen als Pixies, Skrillex, The Black Keys en Stromae voor het grote publiek, lager op de affiche vind je daarentegen van het spannendste uit diverse genres.

info & tickets

Arctic Monkeys

alle foto’s door Bart Vander Sanden

Melt! Festival

Over unieke locaties gesproken: ook het Duitse Melt! Festival vindt plaats in een uitzonderlijke setting. Het festijn gaat door in Ferropolis, een verlaten en uitgestrekt industriedomein waar vroeger steenkool uit de grond gehaald werd. Qua line-up kan je een eclectisch programma in de lijn van Dour of Pukkelpop verwachten, met veel aandacht voor elektronische muziek en alternatieve genres die op de allergrootste festivals niet aan bod komen. Grote namen zijn Portishead, Robyn & Röyksopp, Moderat, Metronomy, SBTRKT, Little Dragon, HAIM, Four Tet, Fuck Buttons en Darkside.

info & tickets

Positivus

Wie daarentegen over een minder groot budget beschikt, kan er eens over nadenken om naar een festival in Oost-Europa te gaan, aangezien zowel vlucht als festivaltickets daarvoor gevoelig goedkoper zijn. Positivus is de Litouwse variant van Rock Werchter en het grootste festival dat in de Baltische staten gehouden wordt. Naast enkele kleinere stages, zijn er drie grote podia. Daarop spelen deze zomer onder andere Kraftwerk, Bastille, Ellie Gouding, Elbow en The Kooks. Voor drie dagen inclusief een campingticket betaal je slechts 65 euro.

info & tickets

Pitchfork Music Festival

De big spenders kunnen dat weekend dan weer een tripje naar de Verenigde Staten boeken voor het jaarlijkse feestje van het Amerikaanse webzine Pitchfork. Je gaat er natuurlijk vooral naartoe voor het voortreffelijke programma dat elke muziekliefhebber meteen doet watertanden. Naar goede gewoonte staat er dit jaar geen enkele mindere naam op de affiche. Met Beck, Kendrick Lamar Neutral Milk Hotel, Grimes, Slowdive en St. Vincent hebben ze ook het soort headliners dat we hier al te vaak missen op onze festivals.

info & tickets

Fuji Rock Festival

Nu we toch verre oorden aan het opzoeken zijn, gaan we ineens verder met het grootste Aziatische festival, Fuji Rock, dat op 25, 26 en 27 juli doorgaat in Japan. Ver weg van de stad vindt de driedaagse plaats hoog in de bergen in een skiparadijs. Op het terrein worden acht podia opgesteld, de line-up bestaat uit voornamelijk Westerse namen, aangevuld met enkele artiesten die we hier minder goed kennen. Franz Ferdinand en Basement Jaxx voeren de affiche op de eerste dag aan, de zaterdag wordt afgesloten door Arcade Fire, Manic Street Preachers en Damon Albarn, en de laatste avond spelen Jack Johnson, The Flaming Lips en Outkast.

info & tickets

OFF Festival

Van 1 tot 3 augustus kunnen liefhebbers van experimentele muziek dan weer helemaal hun gading vinden in een groene oase nabij het Poolse Katowice tijdens OFF. Het festival zegt niet zonder enige pretentie: “OFF isn’t trendy: it’s just way ahead of most trends”, maar heeft het uiteindelijk wel bij het rechte eind. Dit jaar cureren het legendarische ATP en het gerenommeerde label Sub Pop er podia, Belle & Sebastian, Fuck Buttons, The Jesus & Mary Chain, Neutral Milk Hotel en Perfume Genius zijn de grootste aangekondigde namen. Ook hier zijn de ticketprijzen zeer democratisch: voor drie dagen betaal je slechts 55 euro.

info & tickets

The National

Øya Festival/Way Out West/Flow Festival

Dat Scandinavië bekend staat om zijn goeie muziek moeten we niet meer vertellen en dat de festivals er ook fantastisch zijn, mag eigenlijk evenmin verbazen. In het tweede weekend van augustus pakken de grootste festivals van Noorwegen, Zweden en IJsland er steevast uit met uitzonderlijk sterke programma’s. Way Out West en Øya pakken uit met de headliners Outkast, The National, Janelle Monáe, Slowdive, Neutral Milk Hotel,  Röyksopp & Robyn en Queens of The Stone Age. Flow Festival moet het voorlopig zonder die laatste drie stellen, maar heeft met Paul Kalkbrenner, Die Antwoord en The Horrors wel drie mooie vervangers.

info & tickets Øya/info & tickets Way Out West/info & tickets Flow Festival

Green Man Festival

Tijdens Pukkelpop toeren een heleboel bands door Europa. Vele daarvan stranden tussen 14 en 17 augustus in Wales voor het sympathieke, intieme Green Man Festival, dat op een prachtige plek tussen de lokale velden en bossen gelegen is. Op de affiche vind je vooral de betere indie  en die wordt er zowel door oude getrouwen als door een flinke reeks nieuw talent gebracht. Beirut, Neutral Milk Hotel, The Waterboys, Bill Callahan, Caribou en The War On Drugs springen meteen in het oog, maar het loont zeker de moeite om je te verdiepen in de volledige line-up.

info & tickets

Jabberwocky Festival

Ja, we hebben ATP, Pitchfork en Primavera Sound al eerder in dit lijstje vermeld, maar hun gemeenschappelijke festival Jabberwocky mag ook zeker niet in dit overzicht ontbreken. De drie nemen op 15 en 16 augustus het Excel Centre in Londen over en programmeren er een line-up waar velen jaloers op zouden zijn. Neutral Milk Hotel, James Blake, Darkside en Caribou zijn de vetgedrukte namen op de affiche, daaronder vinden we de typische ATP-troetelgroepen terug, aangevuld met artiesten wiens album reeds bekroond werd met een Best New Music-label.

info & tickets

Arctangent

Tijdens het laatste weekend van augustus gaat in Bristol het specialleke van deze lijst door: Arctangent. Dat festival is de Britse tegenhanger van ons Dunk!Festival en biedt een podium aan de grootste postrock-, mathrock- en noiserockformaties van deze aardbol. Russian Circles, This Will Destroy You, Mono en God Is An Astronaut staan bovenaan het programma, de rest van de line-up oogt voor liefhebbers van deze genres ook indrukwekkend.

info & tickets

Bestival

Bestival vindt tenslotte laat in het seizoen plaats – van 4 tot en met 7 september dit jaar – maar weet steevast nog enkele kleppers naar haar festivalterrein te trekken. Deze editie krijgen Outkast, CHIC feat. Nile Rodgers, Foals, Beck, Disclosure en Major Lazer de beste plaatsen op de affiche, verder zakken veel producers naar Isle of Wight af om er een dj-set te spelen. Sven Väth, Annie Mac (van BBC Radio 1), Chase & Status, Diplo en James Blake zijn voor dat deel van het programma de grote namen, ook minder bekender bekende, maar zeker zo goede acts als Kaytranada, Daniel Avery en Trippy Turtle maken er hun opwachting.

info & tickets