PITCH Festival – tien aanraders

door Thomas Konings

Morgen gaat in Amsterdam het PITCH Festival van start. De focus ligt er vooral op elektronische muziek en zowel bekende artiesten als opkomend talent krijgen er hun kans. Wij geven je nu alvast tien aanraders mee, in het geval je niet meteen weet welke kleine namen nu precies de moeite zijn. Het festivals is overigens bijna uitverkocht, enkel voor zaterdag zijn er nog tickets beschikbaar. Hier vind je die, naast het volledige programma en alle info.

Sevdaliza

Vrijdagmiddag kan je de dag beginnen met een optreden van de Nederlandse Sevdaliza. Met haar eerste liedjes wist de zangeres blogs als Pigeons & Planes en Hillydilly te overtuigen, dat wil meestal toch iets zeggen. Qua sound vertegenwoordigt de artieste het meer poppy programma van PITCH, we horen in haar songs zuiderse klanken gecombineerd met harde bassen en een duidelijk Jai Paul-invloed.

Kate Boy

Ondertussen is de hype rond Kate Boy alweer even verdwenen, maar dat doet eigenlijk geen enkele afbreuk aan hun bijzonder sterke nummers en wil waarschijnlijk zeggen dat de Zweedse band waarschijnlijk hard werkt aan nieuw materiaal. Het viertal schitterde vorig jaar nog op Pukkelpop, hun geweldige muziek doet denken aan de synthpop van CHVRCHES en de goede oude Silent Shout-nummers van The Knife.

 Rangleklods

Ook het Deense Rangleklods wist ons met hun liveshow al eens te overtuigen, meer bepaald op het Gentse showcasefestival Glimps. De sound van het duo bestempelden we als ‘uniek’, invloeden vond het tweetal duidelijk bij enkele bands uit de eighties. Dansbare synthpop zullen ze vrijdag met een donker randje serveren op Pitch, wij zullen alvast zeker van de partij zijn.

Torus

Met Torus stellen we nog meer Nederlands talent voor in dit lijstje. Net als Sevdaliza bereikte de producer met voorliefde voor Capri-Sun en marmer meer aandacht in het buitenland dan in zijn thuisland. Zijn sound is dan ook erg internationaal, een tikkeltje moeilijk zouden we durven zeggen, en noemt ie zelf graag ’emotional’. We horen downtempo-elektronica met veel hiphopinvloeden en de hartzeer van How To Dress Well.

 Kelela

Hoewel Kelela natuurlijk al iets bekender is – haar ‘Cut 4 me’ kreeg een ‘best new music’-label van Pitchfork – kan ze eigenlijk toch niet ontbreken in dit lijstje. De zangeres treedt voor het eerst in de Lage Landen op en komt op Pitch tonen waarom ze één van de meest gevraagde stemmen van het moment is. Haar muziek is bovendien steengoed, mede dankzij heerlijk uitdagende en avontuurlijke producties.

Slow Magic

Zoals de meeste bedroomproducers is Slow Magic eigenlijk groot geworden achter het dan toch niet zo alziende oog van muziekbladen en hippe blogs. De artiest brengt de hedendaagse vertaling van chillwave, met hier en daar best wel euforische klanken. Verder trommelt de gemaskerde artiest er live lustig op los, wat eigenlijk meteen een bijzondere dynamiek aan zijn optredens geeft. Het nieuwe ‘Girls’ mag je gerust als een fantastisch zomeranthem beschouwen.

Cloud Boat

Vorig jaar vielen wij als een blok voor Cloud Boat. Hun debuutalbum was een bijzonder gedurfd distillaat van de post-dubstepklanken van  James Blake en Mount Kimbie, aangelengd met de spanning van de beste post-rocknummers. Live betoverde het duo zo mogelijk nog meer, hun passage op Out Loud! in Brussel was ronduit fenomenaal. Volgende week verschijnt een nieuweling, hij passeerde al langs onze oren en kon daarbij zeker en vast bekoren.

Tears & Marble

Ook zaterdag vind je de meest boeiende Nederlandse beloftes op PITCH, bijvoorbeeld bij Tears & Marble. Het duo uit Den Haag brengt de meest sensuele electropop en speelt muziek die perfect bij hun programmering in de vooravond past. Het grootste wapenfeit van dit tweetal is ongetwijfeld hun onweerstaanbare cover van Haddaways ‘What is love’, beluister hem hieronder.

Snakehips

Vervolgens tippen we ook graag Snakehips, een Londens duo dat zomerse deuntjes maakt die je op YouTube-kanalen als Majestic Casual aantreft. De jongens werken voor hun songs vaak samen met erg getalenteerde vocalisten – denk bijvoorbeeld aan Sinead Harnett die eerder samenwerkte met Disclosure – en weten ook hoe je een remix maakt. Die van Banks’ ‘Warm water’ is onze favoriete, de Amerikaanse zangeres staat overigens zelf ook op Pitch.

Tourist

Van Tourist wordt wel eens gezegd dat hij in de voetsporen van Disclosure gaat treden. Het talent daarvoor heeft ie zeker, de sound misschien toch niet helemaal. Zijn muziek is minder rechttoe rechtaan, bevat meer emotie en is mogelijk ook minder geschikt voor de grote clubs. Ondertussen heeft de Brit al drie ijzersterke ep’s uit, met ‘I have no fear’ beschikt de producer over een wereldnummer.