Plonsjes van de week #15: de tien nummers die je de voorbije week niet mocht missen

door Thomas Konings

Tijdens de zomer komt er altijd minder muziek uit, wat de ideale gelegenheid biedt om albums van de eerste jaarhelft in te halen of oudere platen te ontdekken. Onze schrijvers blijven echter bij de pinken om je ook in deze maanden de beste nieuwe liedjes voor te stellen in onze Plonsjes van de week. Jens Van Lathem, Matthias Desmet, Anthony Brynaert en Thomas Konings schreven en selecteerden, onder meer Bon Iver (foto) en Carly Rae Jepsen mochten niet ontbreken.

De La Soul – Drawn (ft. Little Dragon)

Geen Green Day, maar toch even nostalgisch plonzen met De La Soul. Of eigenlijk met Little Dragon, want een rapper hoor je pas na vijf (!) minuten in de laatste dertig (!) seconden van deze single. Gelukkig merk je dat haast niet op. Dat heeft het nummer te danken aan de soulvolle stem van Little Dragon en de melancholisch funky instrumentatie. (Jens)

Kuedo – In your sleep (ft. Hayden Thorpe)

‘In your sleep’ is new age zonder de new, blingbling zonder de bling, ambient met een verrassende hoeveelheid schakeringen, electropop zonder de drang naar de hitlijsten of de Soundcloudplays. Kortom, Kuedo balanceert meesterlijk. (Jens)

Jess Williamson – Say it

Jess Williamson trekt binnenkort op tour met Kevin Morby en daarmee kan je eigenlijk al een beetje inschatten hoe ‘Say it’ klinkt. In ieder geval één verrassing overviel ons: het is verdomd moeilijk om dergelijk skelet van een nummer zes minuten lang spannend te houden. Williamson doet net dat. (Jens)

Sex Stains – Land of la LA

Heerlijk geïrriteerd geraken onze oren van het vraag-en-antwoordspel in dit singletje. Fans van de humor van The B-52’s kunnen hun zenuwen kapot rammen op dit vinnige stukje grrrl punk. Alle postironische knipogen nog aan toe, zeg. (Matthias)

Powell – Frankie

Powells nieuwe album zal ‘Sports’ heten maar komt pas deze herfst uit, te laat om mee te surfen op de Olympische golf. Geen nood, in de video van ‘Frankie’ komen genoeg sporten voorbij om uw innerlijke Nafi Thiam helemaal los te laten gaan. Joninne Standish’ vocalen zitten even strak als een houtgreep van Dirk van Tichelt. De laatste minuut gaan onze hersenen even wild tekeer als Greg van Avermaet met de meet in zicht. We weten geen manier meer om ook Pieter Timmers te namedroppen, maar hebben dat bij deze toch gedaan. (Matthias)

Joyce Manor – Fake I.D.

Het is zomer. Het is warm. We zijn vrolijk. Dat ene knaloranje hemdje met korte mouwen waarvan we vorig jaar zwoeren het nooit ofte nimmer meer aan te trekken, hebben we toch weer uit de kast gehaald. Op de achtergrond knalt een punkpopsingletje van Joyce Manor voorbij. Het leven is naïef en toch zo mooi. (Matthias)

Bon Iver – 10 d E A T h b R E a s T ⚄ ⚄ (extended version)

Met ‘10 d E A T h b R E a s T ⚄ ⚄ (extended version)’ laat Bon Iver zich op het eerste gehoor van z’n meest experimentele kant horen: de invloed van zijn samenwerking met Kanye West op ‘Yeezus’ lijkt heel duidelijk. Het drukkende gebruik van de glitchy electronica weet anderzijds de typische Bon Iver-blauwdruk niet te verdringen: de song barst van de emotionele bagage en bouwt met z’n blazers- en strijkersarrangementen op naar het euforische kolkpunt dat je hoopt te krijgen. (Anthony)

SCHISM – Skin chasm

De Duitse producers DJ Heroin en hnrk vormen sinds een half jaar samen SCHISM. Het scherpe ‘Skin chasm’ is een intense trip die schippert tussen mysterie en openbaring en z’n kracht haalt uit de vibrerende synths en botsende beats. (Anthony)

Danny L Harle – Super natural (ft. Carly Rae Jepsen)

Everyday euphoria is het motto van alt-popgoden Danny L Harle en Carly Rae Jepsen op de langverwachte samenwerking ‘Super natural’. Beide artiesten toonden zich in het verleden al meester in het pennen van roesopwekkende singles, al houden ze er ook een heel verschillende stijlen op na. Die komen op deze nieuwe single mooi samen in een geheel dat de stuiterende beats van Danny combineert met de meeslepende vocals van Carly. Zo ontbreekt hier de doldwaze hyperkinetische adrenalinekick van ander PC Music-materiaal, maar wordt die gecompenseerd door de volwassen popsterkwaliteiten van queen CRJ. (Thomas)

Weyes Blood – Seven words

Waar de folkloristische instrumentatie en klassieke zang van Weyes Bloods ‘Seven words’ me normaal gezien nogal koud zouden laten, werken ze – zoals zo vaak in het oevre van Natalie Mering – hier wel. De eerste single van ‘Front row seat to earth’ is dan ook enorm rijk: tegelijkertijd hoor je bevrijding en heartbreak, die vooral tot uiting komen in de fantastische vocals. Mooi en dramatisch doet die stem je wegdromen en verdwalen ergens tussen de sprookjeswereld van Natalie Prass en de donkere bossen van Angel Olsen. (Thomas)