Plonsjes van de week: tien nieuwe liedjes die je gehoord moet hebben

door Thomas Konings

We houden er hier wel van om steeds vooruit te kijken. Terwijl festivals allemaal gevestigde waarden bevestigen, proberen wij alvast te schrijven over de namen die volgend jaar de line-ups sieren. Getuige daarvan de aanstormende talenten die deze week alweer onze Plonsjes sieren: van de beloftevolle indierockers Hoops, over de frisse electropopprinses Mozart’s Sister tot de onhoudbare storm die PWR BTTM heet. Check hieronder de nieuwste favoriete nummers van Matthias, Jens en Thomas, en volg hieronder onze Spotify-lijst.

The Magnetic Fields – 81’ how to play the synthesizer

Geduldig lossen The Magnetic Fields brokjes van de in de steigers staande, auditieve autobiografie van frontman Stephin Merritt, ‘50 song memoir’. Vraag: Hoe bespeel ik de synthesizer? Antwoord: Luister gewoon naar het nummer. (MD)

Molly Drag – Marrow

Oh nee! Ons potje slowcore dat stond te slowcooken is overgekookt. Zou het nog lekker zijn? Ja. (Jens)Hoops – Rules

Dit is geen kaduke cassette uit de eighties, maar muziek van nu die wil klinken als een kaduke cassette uit de eighties. Warm je melancholisch hart aan deze brok twee pop voor de winter voorbij is: Ariel pink zonder zondskap, getokkel zonder capsones. Wat is het fijn als er niets op het spel staat. (MD)

Future – Draco

Vorige week dropte Future (foto) een nieuwe plaat. Hét hitje van het album zou wel eens ‘Draco’ kunnen worden – geen nummer over de kleine Malfidus, wel over een groot geweer. Veel verrassende wendingen zijn er hier niet te melden: ‘t is nog steeds quasi onmogelijk om de heer Hendrix te verstaan en z’n flow blijft gewoon even onevenaarbaar en onweerstaanbaar. Drake luisterde de song al 900 keer op rij, nu ben jij aan de beurt. (Thomas)


Mozart’s Sister – Plastic memories

Uit het vrijdag verschenen album ‘Field of love’ schreven we al over Mozart’s Sisters superleuke singles ‘Eternally girl’ en ‘Moment 2 moment’. Op haar debuutplaat blijft de pret niet beperkt tot op die twee hoogtepunten. ‘Plastic memories’ is bijvoorbeeld een ander memorabel liedje voor fans van de betere gekke electro-pop. Over computerachtige geluiden – horen we daar nu echt een geluid van Skype? – bezingt de Canadese een liefde die al net zo plastic is als het wereldwijde web of zo leeg als de bubbelende belletjes. (Thomas)

Mr. Mitch – Priority (feat. P Money)

Weightless grime-icoon Mr. Mitch brengt dit voorjaar z’n tweede langspeler uit bij Planet Mu. Naar eigen zeggen mogen we ons verwachten aan leftfield pop over vaderschap, dat lijkt alvast een originele insteek. Naast Palmistry maakt ook P Money een feature op het het album – je kan hem alvast horen op de vooruitgeschoven single ‘Priority’. Zoals wel viel te verwachten, moet de grime-rapper eerder low key blijven, de melancholische instrumental van Miles Mitchell zet de toon voor een heerlijk moody en minimalistisch liedje. (Thomas)


PWR BTTM – Big beautiful day

“There are men in every town who live to bring you down / Make themselves feel bigger making you feel small / My advice is to look incredible /As you make their lives regrettable by being your damn self”: op hun nieuwe single ‘Big beautiful day’ tonen PWR BTTM waar ze voor staan. We krijgen de betere queer punk te horen – een zot riffje hier, een stevige oneliner daar. Liv Bruce en Ben Hopkins blijven scherp, charmant en interessant, het zijn de ideale boegbeelden voor de genderrevolutie. (Thomas)

Mobilegirl – Heartbreak slew

In case you missed it, Mobilegirl is een van de interessantste dj’s en producers op het wereldwijde web momenteel. Ze mocht al een paar keer draaien op Boiler Room en da’s niet zonder reden: haar dj-set op Unsound was misschien wel de beste die ik vorig jaar hoorde. Mobilegirls eigen nummers durven al eens stevig te bangen, maar soms mag het ook wat duisterder – zoals op deze ‘Heartbreak slew’, met shoutout naar dat ene meisje. Een droevige maar classy soul-sample contrasteert daarop met een ijle maar donkere productie (denk aan een schreeuwerige SKY H1), waardoor de hartzeer hier gracieus maar daarom niet minder pijnlijk tot uiting komt. (Thomas)

Sorority Noise – A better sun

Sorority Noise hadden mij met hun eerste single uit ‘You’re not as ______ as you think’ eigenlijk al overtuigd. En nu deze mokerslag. (Jens)

Jacob Samuel x Klein – Most hated

Niets zegt meer Valentijn dan Jacob Samuel en Klein die samen een hiphopbeat deconstrueren en er een beetje over grommen. Behalve misschien die chocolaatjes van Merci. (Jens)