Première: Lucas Schreel doopt z’n ingetogen songwriting in een zelfverzonnen taal op debuutsingle ‘Anifares’

door Gilles Dierickx

Het was de laatste maanden wat stiller ten huize sentimental – waar niet, helaas – maar het Brusselse cassettelabel gaat dit najaar voor een rebound. Een deel van de in het voorjaar geplande clubshow-reeks ‘Sentimental on tour’ kreeg zo een nieuwe datum, de komende tijd, én een nieuwe artiest vond daarnaast onderdak bij Fenne en Kobe. Maak kennis met Lucas Schreel, een klassiek geschoolde multi-instrumentalist die naast zijn activiteiten in diverse jazzbezettingen en bij Kloothommel de soloplaat ‘We’re never afraid of getting up every morning’ maakte.

Geen improvisatie of experiment dit keer, maar naar eigen zeggen een zoektocht naar ‘simpele liedjes’. Hij legde zichzelf het kader op om enkel te werken met conventionele songstructuren en daagde zichzelf tegelijkertijd uit om een authentieke identiteit te creëren. Gek genoeg merkte Lucas snel dat songteksten niet echt z’n ding zijn, en bedacht daarom een eigen taal, geïnspireerd op het Japans. Hij vertrok ironisch genoeg zélf telkens wel van een tekst, waardoor hij eigenlijk ook de enige is die de boodschap achter elke song kent.

Debuutsingle ‘Anifares’ vouwt die eigenzinnige wereld treffend open: de ingetogen en sobere compositie wordt omrand met melancholie en een paar lofi elementen, maar krijgt tegelijk ook een ietwat speels karakter mee dankzij die voor de luisteraar betekenisloze vocals.

Lucas Schreel nam alle instrumenten zelf voor zijn rekening, maar betrok voor de drums Casper Van De Velde (SCHNTZL, Bombataz, Donder, An Pierlé, etc.) bij het project.

‘We’re never afraid of getting up every morning’ verschijnt op 2 oktober op cassette bij sentimental; pre-order hier.