Première: Siril verliest zijn jonge haren in clip ‘Fall’

door Mattias Goossens

Vandaag mogen we je een nieuwe single van Siril voorstellen. Dat is het soloproject van Cedric Vaessen, die je misschien kent als drummer bij Wooly Mammoths. De naar Brussel uitgeweken Limburger stelt vandaag de clip voor bij ‘Fall’. Daarin laat hij zijn lange lokken wegscheren, een lot dat ons misschien allemaal te wachten staat wanneer de kappers nog lang gedwongen dicht blijven.

“De clip van ‘Fall’ werd met Joost Paulissen (baard en bril in video) opgenomen in 2016 en gefilmd in Brussel en mijn hometown Lanaken. De beelden waren oorspronkelijk bedoeld voor een andere song – die nooit is uitgekomen – maar bleken ideaal voor ‘Fall’. Dat is wel zo handig tijdens een pandemie.”

“De video en het bijhorende verhaal symboliseren volwassen worden, kiezen welke richting je uit wilt met je leven en je realiseren dat de speeltijd van het jongvolwassen leven zijn einde nadert. Ze willen ook de discrepantie tussen verwachting en realiteit weergeven: afgewezen worden door twee werkgevers. Zij stellen in meer of mindere mate de omgeving voor waarin een jongvolwassene zich kan bevinden: een die vooral het individu wil vormgeven en het niet per se belangrijk vindt welke kant die uit wil of wat die wil zijn. De druk van de omgeving wekt letterlijk een fysieke afkeer op.

Het kaalscheren is dan ook een drastische actie om aan te tonen dat het individu niet langer wil luisteren naar zijn omgeving en zowel innerlijk als uiterlijk van koers zal veranderen – niet luisteren naar de wensen van de omgeving en resoluut voor een eigen pad kiezen. Een pad dat misschien minder evident en meer hobbelig is, maar wel volgens zijn eigen voorwaarden.”