Preview Glimps 2014 – 8 tips van onze redactie

door Jens Van Lathem

GLIMPS2014

Het Gentse showcasefestival Glimps komt er sneller dan je verwacht, van donderdag tot en met zaterdag is het al van dat. Je kan er zestig artiesten bekijken op 11 verschillende locaties, gaande van de meest gezellige concertcafés tot de mooiste concertzalen. Onze redactie zet acht bands onder de spotlight die je niet mag missen.

A/T/O/S

Dit Belgische duo heeft vorig jaar nog het album ‘A taste of struggle’ uitgebracht op het dubstep label DEEP MEDi Musik. Zangeres Amos haar zuivere stem wordt op een tegendraadse manier ondersteund door de productie van Truenoys. Daarbij zorgen de trage beats en onheilspellende achtergrondgeluiden voor een donker sfeertje. (SK)

Te zien donderdag om 21:30 in de Handelsbeurs.

Eaux

De topper van deze editie is volgens ondergetekende de Toutpartout-band Eaux. Het trio maakt muziek voor het label ATP Recordings, dat gelieerd is aan de legendarische festivalorganisatie. Hun geluid past ook perfect bij die stal dankzij het experimentele randje, denk krautrockinvloeden en af en toe een scheutje noise. Live bleek dat op Best Kept Secret de act enkel spannender te maken én bij momenten zelfs voor hypnotiserende climaxen te zorgen. De organisatie geeft je twee kansen om de band te zien, zorg dat je er minstens eentje van grijpt. (TK)

Te zien donderdag om 22u40 in Handelsbeurs en vrijdag om 22u20 in Lakenmetershuis

UMA

“Get married, make music!”, het Berlijnse echtpaar van UMA maakte er hun motto van. Samen gieten ze diepe bassen en engelengezang in dromerige electronicasongs en slepende soundscapes. Ze brachten hun muziekjes al all over Europe voornamelijk voor mensen die geen schrik hebben om zich te laten meevoeren op droombeats. Next stop: Ghent. (TD)

Te zien vrijdag om 21u10 in Trefpunt

Gabriel Garzón-Montano

Even het ontdekkerskaf van het koren scheiden: Gabriel ging dit jaar al flink op tour met Lenny Kravitz. Zo, je hebt nog genoeg moed om deze preview te lezen? Dan heb je geluk, want Montano is het soort solo-artiest waarvan je eerder zou vermoeden dat zijn funky muziek met tien muzikanten is opgenomen. Ik hoor Jamiroquai, maar dan letterlijk en figuurlijk zonder het gekke hoedje. (JVL)

Te zien vrijdag om 22u20 in Charlatan

SVPER

De Spanjaarden van SVPER heetten vroeger Pegasvs (én toch blijven ze bij de Chvrches-truc), maar dat maakt niet zoveel uit, want wij leerden hen pas nu kennen.  Wat wel uitmaakt, is dat SVPER verdomd graaf klinkt. De twee smeren groezelige psychedelicasynths over songs met welklinkende namen als ‘El final de la noche’ en ‘La melodía del afilador’. (TD)

Te zien vrijdag om 23u30 in Gouvernement

VUURWERK

Dit Brusselse trio wint op dit eigenste moment meer en meer bekendheid. Hun alternatieve electronica met vocal samples en strakke percussie houdt je oren bezig, terwijl de beat je lichaam doet meebewegen. VUURWERK doet soms denken aan het warme Vondelpark, maar bevindt zich dan aan de andere kant van het emotionele spectrum. Dat alles komt neer op één van de meest beloftevolle Belgische elektronische acts. (SK)

Te zien vrijdag om 23u50 in de Charlatan.


These Ghosts

Met een gitaar die als in een paringsdans sensueel om je oren cirkelt en een mompelende, zachte stem kregen wij meteen het gevoel de muziek van These Ghosts al jaren als goede vriend (of fuckbuddy) te kennen. Live zullen ze vast ook even warm en uitnodigend klinken en zullen ze je op een zaterdagavond na een heel lang ontdekkingsweekend goeie vibes schenken. (JVL)

Te zien zaterdag om 22u20 in Trefpunt

Blaue Blume

Hou je van een flinke portie theatraliteit? Hou je van knuffelrock om eens heerlijk op weg te dromen? Hou je van mannen die hogere noten kunnen halen dan de best geschoolde zangeressen? Wel één advies voor jou dan: ga de zoete sfeer van Blaue Blume eens opsnuiven in het Lakenmetershuis. Het viertal weet dankzij haar Deense roots hoe je een publiek met muziek moet opwarmen. (TK)

Te zien zaterdag om 23u50 in Lakenmetershuis

Tickets zijn in verkoop aan democratische prijzen. Alle info vind je hier.