Pukkelpop 2013 – affiche aangevuld met o.a. Eels, Goose, Paul Kalkbrenner en Soulwax

door Bart Somers

De roep om nieuwe Pukkelpopnamen was groot. Een maand nadat de organisatoren kleppers als Nine Inch Nails, Neil Young & Crazy Horse, The Prodigy en The xx op ons loslieten, komt er een volgende lading van vijftig bevestigingen.

De ‘freshmakers’ van het moment mogen natuurlijk niet ontbreken: hiphopper Kendrick Lamar, de zusjes van HAIM, het Britse popduo AlunaGeorge, de wonderbaarlijke kunsten van Araabmuzik op zijn MPC-drummachine en de lange benen en rauwe gitaren van Deap Vally. En luister ook al een keer naar de frisse pop van Ms Mr en Kate Boy en de donkere sounds van Factory Floor en Holy Other.

Ontzettend blij is Pukkelpop zelf met de terugkeer van Eels naar Kiewit. Twee weken geleden vierde frontman E. in een uitverkocht Koninklijk Circus nog een feestje voor zijn vijftigste verjaardag. Wie hem toen niet kon feliciteren krijgt een herkansing op Pukkelpop. Verder komt Godspeed You! Black Emperor aantonen waarom zij tot de belangrijkste postrock-acts op deze aardbol behoren en is HURTS klaar om je mee te slepen in hun wonderlijke synthpopwereld. Tel daarbij ook nog eens twee generaties britpop: Miles Kane stelt in Hasselt zijn nieuwste plaat voor en ook Johnny Marr, de legendarische gitarist van The Smiths, is van de partij. Ook Bonobo, Crystal Fighters, Glen Hansard, Phosphorescent, The Bronx, Bombino, Alkaline Trio, Brand New, Andy Burrows, Cerebral Ballzy, Mala In Cuba, Surfer Blood, Jagwar Ma, In The Valley Below en Nina Nesbitt zie je deze zomer allemaal in Kiewit.

Voor de beats zullen Chase & Status, Duck Sauce, Nero, Goose, Paul Kalkbrenner, Soulwax, Dj Fresh, A-Trak, Noisia, Mr Oizo, Crystal Castles, The Magician, Katy B, Bingo Players, Erol Alkan, Mark Ronson, Jamie xx, Doctor P, Flosstradamus, Klangkarussell, Mosca, RL Grime, Dillon Francis, Oneman, Gorgon City, Dismantle en Animal-Music zorgen. Meer namen in zowat alle genres volgen binnenkort.

Tickets en alle andere relevante info vind je via www.pukkelpop.be.