Punch, Brothers, Punch: 07.02 – de tien beste nummers van de voorbije week

door Thomas Konings

Met een dag vertraging presenteren we onze Punch, Brothers, Punch. Matthias Desmet, Jens Van Lathem en Thomas Konings kozen de onderstaande liedjes.

Niki & the Dove – So much it hurts

De eightiestrend duurt ook deze maand voort. Deze nieuwe van Niki & the Dove haalt de gezapigste popkant van het decennium van de kitsch naar boven. Ongemerkt zou je dit op de playlist van Joe FM moeten kunnen smokkelen. Dat zou pas heerlijk cruisen zijn over de autosnelweg. (MD)

Bronze – Re Enactment

We gaan even door op ons thema eighties en openen een blik post-punk. Bronze doet echter op Re Enactment te veel creatieve dingen met gitaren en orgels om hen, in weerwil van de titel, als een re-enactment van een bandje uit het verleden opzij te zetten. Noem dit eerder een creatieve update van-het verleden, gebracht met losgeslagen drift. (MD)

Boris with Merzbow – Goloka pt. 2

Voor wie ondraaglijke heimwee heeft naar zijn laatste tandartsbezoek, ziehier een samenwerking tussen twee Japanse noise-iconen. De som is hier meer dan de delen, met als resultaat: meer herrie, meer gescheurde trommelvliezen en meer genot. (MD)

MssingNo – Dead

De Britse producer MssingNo bewijst op z’n nieuwe, door XL uitgrebrachte ep ‘Fones’ nog steeds emotionele clubhits te kunnen schrijven. Nergens wordt de interne paradox tussen de gevoelige component en het banger-gehalte waarschijnlijk duidelijker dan op opener ‘Dead’, dat met digitaal blaffende honden al heel opruiend en grimey begint. Een omhoog gepitchte r&b-stem en op ‘Scopes’ terugkerende kitsch-instrumentatie geven het geheel daarna drastisch een nostalgisch karakter, hoewel de allesverterende storm van beats, bassen en bliepjes nergens gaat liggen. Deze fijne, boeiende en onverklaarbaar verslavende balans weet de Londenaar overigens vier nummers lang aan te houden, check snel de hele ep. (TK)

ZINI – Sirenzz

Ik denk dat enkel emoji’s kunnen uitdrukken wat voor feest ‘Sirenzz’ van ZINI is. (TK)

Tinashe – Ride of your life

Als er één artieste momenteel puur met haar zang ons hart weet te veroveren, dan is het wel Tinashe. Op ‘Ride of your life’ windt ze de luisteraar met sensuele vocals alweer rond haar vinger, over een beat van Metro Boomin. Hoeveel perfecter stemgeluid nog kan worden dan in het honingzotte refrein? Niet veel. (TK)

El Yunque – Kaaiman

Belgische noise met een scheut dadaïsme; we vinden er tegenwoordig wel meer voorbeelden van. Maar de beste vind je in Limburg, meer bepaald bij de scene op en onder en rond El Yunque. ‘Kaaiman’ is hun laatste nieuwe hitsingle. Perfect voor bij de boterhammen. (JVL)

Mary Lattimore – Jimmy V

Mary Lattimore stelde zich de laatste jaren vooral ten dienste van mannen als Kurt Vile en Thurston Moore, nu stelt ze haar harp ook in stelling om solo te gaan. Eerlijk, ik ontdekte het via BrooklynVegan en zij gaven een betere omschrijving dan waar ik ooit kan opkomen: “She sort of does with a harp what Noveller does with a guitar.”. ‘Jimmy V’ lijkt je inderdaad een warme cocon te bieden, om daar dan af en toe met een naald in te prikken. (JVL)

kaya & lauren auder – blue (w/ production from drk)

Eén manier om goeie muziek te maken is als koppel uit mekaar te gaan en daar samen een plaat over te schrijven, een andere degelijke manier is door vrolijke, vrolijke vrienden te zijn en mekaar constant te beïnvloeden en te dwingen nieuw materiaal te schrijven. Lauren Auder heeft veel vrienden, veel output en krijgt van ons heel veel respect. Moeten we ook nog iets zeggen over de muziek? R&b Tim Hecker. Ziezo. (JVL)

Beyoncé – Formation

Queen B doet gewoon haar eigen zin en levert met ‘Formation’ een #empowering anthem op dat blaakt van creativiteit, ambitie en politieke statements. Het is even wennen aan de sound, maar eens halfweg snap je weer helemaal waarom Beyoncé de meest interessante popster op aarde is momenteel. (TK)

De Spotify-playlist