Punch, Brothers, Punch: 11.01 – de tien beste nummers van de voorbije week

door Thomas Konings

Een heleboel sterke nieuwe singles zorgden voor een klein lichtpuntje in de voorbije week. Al goed, want muziek moet je onder meer de kans geven om even te ontvluchten aan de werkelijkheid, of ze net beter doen verwerken.

In de eerste volwaardige week van januari verschenen nog niet heel veel albums en dus zorgden tien onderstaande favorieten er vooral voor dat ons enthousiasme voor bepaalde platen aangewakkerd werd. Future Brown, Ibeyi en Viet Cong stonden eerder al in onze Punch, Brothers, Punch; de verwachtingen voor hun aankomend werk liggen dus bijzonder hoog.

Chastity Belt – Time to go home

Lang leve de all girl bands. Chastity, een van hen, is afkomstig uit de Verenigde Straten van Obama van Amerika, en gooit in maart het album ‘Time to go home’ op de markt. Zowel wie houdt van liedjes die opbouwen van traag naar ruiger, wie dol is op lofigaragegitaartjes als wie kickt op 4 meiden die leuke dingen doen is bij de net vrijgegeven titelsong aan het juiste adres. (BS)

Ricky Eat Acid – Context

De intro van Ricky Eat Acids ‘Context’ is mogelijk wel het mooiste dat 2015 op muzikaal vlak al te bieden had. Sam Ray smelt erin de ambient van ‘Three love songs’ en de sound van zijn latere footwork-ep samen tot een verbluffend, gevoelig en episch luisterspel. Na die anderhalve minuut durende opbouw krijg je van de Amerikaanse producer ruim de tijd om op je positieven te komen en houdt hij je gevangen in zijn geweldige droomwereld. (TK)

Twerps – I don’t mind

Vanaf de eerste seconden nestelt Twerps’ ‘I don’t mind’ zich als een dikgevederde vogel in je gehoorkanaal om daar een gigantisch ei uit te broeden. Klinkt allemaal apart, maar eens je het ervaart is het best fijn, warm en vooral erg comfortabel. Het leuke is dat er op een gegeven moment een vogeltje uitbreekt en dat de jongens en meisjes van deze fijne Merge-bands je zelfs de eerste vlucht van het beestje laten meemaken. (TK)

Young Ejecta – Into your heart

In het begin kan je werkelijk elk element van ‘Into your heart’ omschrijven als onderkoeld, maar naarmate het nummer zich ontplooit voel je ook alles ontdooien. Synths worden warmer en ronder en slepen je mee in een stroom van gesmolten water terwijl de vocalen van Leanne Macomber hun scherpe kantjes lijken te verliezen. Young Ejecta neemt je in deze song mee op een vogelvlucht doorheen de laatste ademtochten van een ijstijd en dropt je daarna genadeloos in een stoombad. (JVL)

Ibeyi – Ghosts

Blijkbaar vonden de zussen van Ibeyi deze week nog ergens tijd om een nieuwe single uit te brengen, tussen de voorbereidingen voor hun komende tour en nakende debuut door. Het nummer werd ‘Ghosts’ gedoopt en brengt even veel emotie en een even grote mix van verschillende genres als hun vorige liedjes, al is het deze keer toch net iets opgewekter en meer upbeat dan we van de meisjes gewoon zijn. Met hun warme pianodeuntjes, prachtige stemmen en karakteriserende percussie hebben de twee de bal weer maar eens juist geslagen. Ik ben alvast benieuwd of de rest van hun album even veel goeds brengt. (RC)

Ryley Walker – Primrose green

Dead Oceans heeft een nieuw talentje opgeschept en het is alweer een parel. Ryley Walker verdiept zich op ‘Primrose green’ in pastorale en gelaagde gitaarpartijen en doet ons daarbij stiekem aan Tim Buckley denken. Walker strooit eerder schaars met zang en tekst om de snaren terecht ruimte te gunnen. Ook de videoclip is een absolute must omdat het de sfeer van de song perfect weet te vatten. (JVL)

Eskmo – Mind of war

Met ‘Mind of war’ heeft Eskmo een fijn popliedje gemaakt dat dankzij bubbelende beats speels, exotisch en Jai Paulish klinkt. Terwijl kleurrijke junglelandschappen opdoemen, is er evenwel ook een moeilijk te definiëren donker kantje aan het nummer. Vooral de vocals scheppen een soort ijzige sfeer die afsteekt tegen de productie; verfrissend. (TK)

Years & Years – King

Hoewel Years & Years hun ‘King’ bij een eerste luisterbeurt nog vrij plattekes klonk, is het na een aantal extra gehoorsontmoetingen niet meer weg te denken uit mijn hoofd en muziekspeler. De fijne synthdeuntjes, “ratelende ohohos” en goed-gemoedvibe zijn zo aanstekelijk dat je alle minpuntjes van het nummer in een oogwenk vergeet. Ook niet te missen: de HAIM-cover die de kersverse Sound of 2015-winnaars voor BBC speelden. (TK)

Future Brown – Room 302 feat. Tink

Supergroep Future Brown – bestaande uit Fatima Al Qadiri, J-Cush (Lit City Trax) en Asma Maroof en Daniel Pineda (Nguzunguzu) – laat volgende maand hun fel geanticipeerde debuutplaat op de wereld los. ‘Room 302’ is het vierde verrukkelijke voorproefje dat we voor onze kiezen krijgen en bevestigt andermaal onze hoge verwachtingen voor het album. Net als bij ‘Wanna party’ slaat het viertal de handen in elkaar met beloftevolle rapster Tink, met een zo mogelijks nóg verslavender nummer als resultaat. (AS)

Viet Cong – Silhouettes

Vorig jaar zorgden voornamelijk Parquet Courts en Ought voor onze verse portie postpunk. Viet Cong kwam al eens voorzichtig om de hoek piepen met hun ‘Cassette’-ep, maar een echte doorbraak voorzien we pas voor dit jaar. Nieuw nummer ‘Silhouettes’ doet alvast het beste vermoeden voor de eind januari te verschijnen langspeler. Het tempo ligt een stuk hoger dan bij voorgaande single ‘Continental shelf’ waardoor het geheel klinkt alsof Interpol een dikke tien jaar geleden met speed in het bloed de studio indook om vervolgens de opnames nu pas met ons te delen. (AS)