Rock Zerkegem schakelt dit jaar een versnelling hoger

door Thomas Konings

Rock Zerkegem is aan zijn zevende editie toe. De voorbije jaren was het festival goed voor zo’n 500 bezoekers. Dit jaar ziet de organisatie het wat groter en schakelen ze een versnelling hoger. Hieronder geven de mensen achter Rock Zerkegem een woordje uitleg over de veranderingen en de affiche. Indiestyle is de trotse mediapartner van het gebeuren.

Het concept van de vorige jaren, lokale groepen en één headliner met nationale bekendheid, wordt bijgestuurd. Dit jaar vist Rock Zerkegem in de vijver van garage-en psychedelische bandjes. Daarom krijgt deze editie de titel Hightime Festival, een verwijzing naar de samenwerking met de Hightime Studio, waar al verschillende bands een Hightime Session opnamen.

Sinds een jaar of tien is er in Californië een heropleving van bands die psychedelische jaren 60 invloeden verwerken in hun muziek, zoals The Black Angels, The Growlers, Black Lips, Night Beats, groepen die nu ook voet aan wal zetten in Europa. Sinds lang verkeert rockmuziek terug in een staat van opwinding.

Eén van die Amerikaanse succesgroepen, Night Beats uit Seattle, komt zelfs langs in Zerkegem, een redelijk historisch feit, al zeg ik het zelf. De laatste jaren waren Night Beats onophoudelijk op tour, ze deden België al eerder aan maar gingen ook als een van de eerste Amerikaanse bands langs in Zuid-Afrika. Dat er dit jaar ook een miniramp, halfpipe in Zerkegem staat is niet toevallig: Night Beats worden namelijk gesponsord door Vans. Veel skatefilmpjes worden gemonteerd met muziek die aansluit bij de programmatie van Rock Zerkegem. Eigenlijk is er gewoon een heropleving van de flowerpowerperiode, wiet, drank, skaten, mooie vrouwen en goede muziek. Een mini-Woodstockfestival zeg maar, en dat op 10 kilometer van Brugge.

Een andere primeur dit jaar is de komst van een zijpodium naast het hoofdpodium, waar lokale bands een plaats krijgen. Mostly Whites openen het festival, het zal hun eerste optreden zijn. De groep bestaat uit leden van Dr. Schnabbel en Alpha Whale en speelt garage-punk. Skydog Slaver krijgt dan weer de eer om het lokale podium te openen, de zanger is de broer van Minx van Flatcat. Daarna is het de beurt aan Mind Rays, onvervalste garage, snel, rechttoe rechtaan, met blote basten die de meisjes aan het dansen krijgen. Voorts hebben we nog Bird of Prey die indruk maakten op Burg Rock. Alpha Whale en Double Veterans die beiden ook te zien zijn op Vama Veche, Mountain Bike dat met haar eerste album kon rekenen op massale media aandacht. Yawns zakt ook af naar Zerkegem, zij waren al goed voor een finaleplaats op Humo’s Rock Rally en speelden ook al enkele geslaagde voorprogramma’s in de AB, onder andere voor Connan Mockasin en Pond.

En het stopt niet na al deze geweldige band want ook DJ Nasty Bartender is van de partij, hij zal jullie aan het dansen brengen op de afsluitende afterparty die tot 4u duurt. Verwacht een set vol exotische, swing, jazz en rock-‘n-roll. Een ticket kost 7 euro, de pintjes ter plaatse slechts 1 euro. Waar wacht je nog op!

Rock Zerkegem gaat deze zaterdag door. Meer info vind je op de website van het festival.