Sam Amidon – Walkin’ boss: eerste geluid uit opkomend album, in november in AB

door Jens Van Lathem

Update:

Sam kondigde net een concert aan in de Ancienne Botanique. Wie de man aan het werk wil zien kan op dinsdag 18 november afzakken naar Brussel. Meer info & tickets vind je op de website van de AB.

Hoeven we je Sam Amidon nog voor te stellen? De krullerige bard uit Vermont herinterpreteert Amerikaanse folktraditionals op moderne wijze en gaat ook zonder een druppel ironie aan de slag met klassiekers van Mariah Carey en R. Kelly. Daarbij krijgt hij met elk nieuw album meer en meer aandacht, en ondergetekende vindt dat zonder overdrijven dik verdiend.

Op 30 september laat Sam zijn laatste plaat ‘Lily-o’ los op de wereld en vandaag werd de eerste single ‘Walkin’ boss’ voorgesteld. Alle elementen van een pur sang uptempo Amidon-song zijn aanwezig: zijn weemoedige stem op kop, aangevuld met banjo’s en stompende bassen. Drie minuten lang is het twijfelen tussen volksdansen en uitgelaten shoegazen.

Ook live is Sam Amidon een belevenis. Hij breekt regelmatig met gitaar of stembanden los in een spontane noisejam, of gaat even a capella met een deuntje van Chet Baker. Zijn folknummers praat hij aan mekaar met fantasierijke verhalen. Bovendien is België een populaire bestemming, de laatste drie jaar zagen wij hem aan het werk in onder meer Botanique, Vooruit, Minard, DOK, Cactusclub en De Feeërieën, en verder was hij ook regelmatig te zien op C-Mine en Dranouter.

Wij keken in onze glazen bol. Het wordt een mooi najaar.

Sam Amidon website