Steak Number Eight verandert van gedaante

door Annelore Peeters

De West-Vlaamse postmetalband Steak Number Eight heeft aangekondigd dat ze geen muziek meer zal maken onder die naam. De band stopt er echter niet definitief mee. “Dit was een eerbetoon dat we wilden en moesten brengen, maar het voelde soms aan alsof het ons persoonlijke groei- en verwerkingsproces belemmerde.”

In 2003 worden de Wevelgemse woonwijken wakker geschud door de melancholische en loeiharde postmetal van vier jonge tieners. Steak Number Eight noemen ze zichzelf, naar een nummer van Voidpoint, de band waarbij de broer van frontman Brent Vanneste drumt. Dat het viertal meer is dan zomaar een groepje lawaaierige kwajongens, wordt duidelijk dankzij hun vroege samenwerking met Triggerfinger-drummer Mario Goossens en Matt Bayles (Mastodon, Isis) bij de opnames van hun debuutplaat, ‘When the candle dies out’.

Vijf jaar later wint het viertal tegen hun eigen verwachtingen in Humo’s Rock Rally. Na hun overwinning maken ze een tien jaar durende zegetocht langs spraakmakende Belgische en buitenlandse festivals, zoals Pukkelpop, Graspop, Dour, het Franse Hellfest en het Engelse London Desertfestival. Ze passeren in verschillende studio’s en nemen vier albums op, waarbij ze samenwerken met onder meer Howie Weinberg (Deftones). Ze speelden in totaal zo’n 900 optredens. De kers op de taart kwam er in 2017, toen ze door Europa tourden met Mastodon, een van de grootste namen binnen de metal- en hardcorewereld.

Het viertal heeft al sinds het prille begin een voorkeur voor zware gitaren, maar de kenmerkende melancholische lading van hun muziek is het gevolg van een litteken dat ze hun hele verdere muzikale carrière meedragen. “Toen mijn broer Thobias in 2005 stierf, kregen de bandnaam en onze muziek plots een erg emotionele lading. Steak Number Eight was een persoonlijk en muzikaal groeiproces, maar ook heel duidelijk een rouwproces”, zegt frontman Brent Vanneste in een persbericht.

Na vijftien jaar hebben Vanneste, Casier, Deman en Surmont het gevoel dat ze klaar zijn voor iets nieuws: “We weten allemaal dat als je wil groeien je soms bepaalde dingen moet achterlaten. We voelen ook dat we ons op muzikaal vlak niet meer honderd procent thuis voelen met hoe de band nu bestaat. Na deze 15-jaar durende rollercoaster voelen we dat de tijd is gekomen om wat dingen te herkaderen en om de creativiteit in onze puurste vorm tot zijn recht te laten komen. Het is daarom onoverkomelijk dat we iets belangrijks moeten afsluiten en veranderen; het muzikaal en emotioneel hoofdstuk Steak Number Eight”, aldus de band.

In een Facebookbericht verduidelijkt de band dat dit niet het definitieve einde van haar muzikale carrière betekent. “De toekomst klinkt stralender dan ooit tevoren. Na vijftien jaar zullen we zowel de dood vieren van wat we waren, als de geboorte van wat we zullen zijn.”

De band roept alle fans op om te komen kijken naar hun afscheidsshow op 2 november in De Vooruit in Gent. “Kom naar onze metamorfose kijken en laten we er dan een onvergetelijke avond van maken!”, schrijft de groep nog op Facebook. Deze zomer staat de band ook op Pukkelpop.