Wegwijzer voor het najaar: tien concerten in november die je niet mag missen

door Jens Van Lathem

De Indiestyle-redactie presenteert je rond het einde van elke maand tien concerten waar je zonder gevaar op teleurstelling je loon of zakgeld aan kan spenderen. Deze keer schuimden Pieter Malliet, Tiffany Devos, Thomas Konings, Filip Tyskens en Jens Van Lathem concertagenda’s af op zoek naar schitterende en/of verborgen parels. We proberen je van elk toekomstig optreden bovendien te overtuigen met onze radste tong, en als dat nog niet genoeg is gooien we er nog een markant live-filmpje tegenaan of dat ene nummer dat je helemaal plat slaat. Heb je zelf nog suggesties? Laat dan vooral iets horen op Facebook of Twitter.

01.11: Seekae + Eyedress in Cactus Club

We hebben ons best al gedaan om je te overtuigen van de kwaliteiten van Eyedress. Al drie keer selecteerden we zijn songs voor onze wekelijkse Punch, Brothers Punch, hij schopte het tot in onze popwegwijzer en Indiestyle verbond dan ook graag zijn naam aan het concert samen met Seekae te Brugge. Eyedress zelf combineert op een geweldige manier het nachtgeluid van Chromatics met hiphopbeats, Seekae ligt onder contract bij Future Classic, het label dat je misschien wel kent van Flume en Chet Faker, en maakt spannende electropop die het midden houdt tussen Caribou en The Acid. (JVL)

04.11: Tacocat in Café Video

Bij het Amerikaanse Tacocat plaatsen ze rauwe maatschappijkritiek moeiteloos naast de meest banale bubblegum-flirts. Ook muzikaal merken we een tweespalt tussen de gestroomlijnde surfpunk op het dit jaar verschenen ‘NVM’ en eersteling ‘Shame spiral’ waarop het viertal klinkt als een perfecte mix tussen vroege Black Flag en Bikini Kill. Wie wil weten welke kaart ze live trekken, tekent begin november best present in het Gentse Café Video, en dat trouwens volledig gratis. (PM)

09.11: clipping. in Magasin 4

Hiphopheads hebben na jazz en soul ogenschijnlijk een nieuwe gading gevonden in noise als canvas voor hun tongtwistende uitspattingen. clipping. zit bij Sub Pop, ongetwijfeld dankzij de invloed van Shabazz Palaces’ Ishmael Butler en past qua sfeer perfect bij het groezelige Magasin 4. (JVL)

16.11: Courtney Barnett in Ancienne Belgique

Wie een gezellig avondje in de AB wil beleven met een artieste die grappige en/of trieste verhalen vertelt alsof ze je beste vriendin is moet op 16 november zeker afzakken naar Brussel. Onderstaand ‘Avant gardener’ vertelt bijvoorbeeld hoe Courtney een leven vol tuinieren wilde exploreren, maar daar allergisch op reageerde. (TD)

16.11 Sharon Van Etten in Muziekodroom en 21.11 in Handelsbeurs

Diezelfde avond speelt de geweldige singer-songwriter Sharon Van Etten met haar band in Hasselt, maar als je bij Courtney bent, krijg je een herkansing de week erna in Gent. De grootste reden om te gaan kijken is wellicht dat Sharon één van de beste platen van dit jaar uitbracht – lees de reviews er maar op na – en daar bovenop kan je haar geheimzinnig instrument de omnichord ook eens live in action zien. Win-win. (TD)

17.11: Adult Jazz in Botanique

Dit Engelse viertal debuteerde dit jaar met ‘Gist is’, een wonderlijk werkje dat we best omschrijven als ‘avant-gardepop in overdrive’. Deze woordkeuze wil eigenlijk verhullen dat we niet beter weten hoe deze muziek te noemen, en u moet Adult Jazz waarschijnlijk dan ook gewoon ondergaan. Dat kan binnenkort in de Botanique, en ondergetekende is alvast aanwezig, al was het maar om te zien of ze live de tel niet kwijtraken in hun mathematisch opgefokte jazzfolkpoprock. Kijk, zijn we er toch weer termen op aan het plakken. (FT)

23.11: The Vaselines in Cactus Club

In nagenoeg drie decennia, inclusief een sabbatical van een jaar of zeventien, evolueerden The Vaselines van uiterst catchy en tegelijkertijd wat donker minimalisme naar vlot in het oor liggende, melancholische gitaarpop. Het recent verschenen ‘V for Vaselines’ bewijst dat het duo Frances McKee/Eugene Kelly nog steeds met de vingers in de neus de meest aanstekelijke songs in elkaar kan steken. Cactus Club zorgt voor een unieke gelegenheid om één van Kurt Cobains absolute favorieten live mee te maken. (PM)

26.11: Temples in TRIX

Binnen enkele maanden is Groningen weer the place to be voor het showcasefestival Eurosonic. Nagenoeg twee jaar geleden merkten we daar voor het eerst het talent op van de Britse psychrockers van Temples. Sindsdien ging het snel voor het viertal dat we aan een razende vaart zagen doorgroeien van de Rotonde van de Botanique naar een uitverkochte Orangerie en van een bescheiden plaats op Rock Herk naar Pukkelpop. Grijp je kans om je dit najaar nog eens ongebreideld in vervoering te laten brengen door hun roesopwekkende retrosounds in (de grote zaal van) TRIX. Houden ze dit tempo aan, moet je misschien een volgende keer wel naar Vorst Nationaal of het Sportpaleis wil je Temples nog eens aan het werk zien. (PM)

28.11: Arca in Botanique

Björk en Kanye West vielen al voor de geniale hersenspinsels van FKA twigs-producer Arca, nu is het jouw beurt. Volgende maand verschijnt niet alleen ‘s mans debuutalbum ‘Xen’, ook speelt de muzikant in de Botanique, meer bepaald in je favoriete zaal de Rotonde. Zijn huisgenoot Jesse Kanda zakt bovendien mee af naar Brussel, het belooft dus niet alleen een lust voor de oren, maar ook één voor de ogen te worden. (TK)

30.11: Iceage in Het Bos

Rauw, rauwer, rauwst; Iceage bespeelt alle geledingen van het spectrum. Op hun laatste plaat tapten ze ook uit andere vaatjes, maar de woede bleef en iets zegt ons dat ze ook live de bevreemding nog niet achterwege gelaten hebben. (JVL)

Meer weten of zin gekregen om meteen kaartjes aan te schaffen? Volg dan deze links:

Cactus Club
Café Video
Magasin 4
AB
Handelsbeurs
Muziekodroom
Botanique
TRIX
Het Bos