Header image

Plonsjes: deze 19 nummers hebben wij op repeat staan

door Ewout Pollaris

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Hier brengen we de muziek samen die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Deze week bezorgen Daan, Tobias, Yannick en Ewout je hun favoriete nieuwe nummers. Onderaan vind je een playlist met alle plonsjes van dit jaar in.

Froukje – Zonder Gezicht (Ft. S10)
De single waar ik al op wacht sinds de twee het nummer brachten in de Carré aan de vooravond van lockdownachtige restricties in Nederland. Eindelijk is die nieuwe ep uit en wat voor een mooi pareltje is die geworden. (Yannick)

Sigrid – It gets dark
Noors popprinsesje Sigrid meet zich normaliter een snoezig klankenpallet aan, maar deze single laat ook eens een iets wildere kant, groovy inclusief elektro-bassen, zien. (Yannick)

MUNA – Anything but me
Onder het goedkeurend oog van Phoebe Bridgers brengt MUNA al eventjes hun muziek uit op Saddest Factory. Deze melodramatische 80’s throwback single is alvast een heerlijk voorsmaakje van hun nieuwe album dat deze zomer verschijnt. (Yannick)

TDJ – Addictive/Predictive

Nostalgisch naar de hoogdagen van trance? De zweverige dance van TDJ bedient je op je wenken met haar narcotische sfeertje en lichte doch aanstekelijke beats. (Tobias)

Ho99o9 – Bite my face (feat. Corey Taylor)

Zeg alsjeblieft niet door aan meneer Taylor dat ik dit gezegd heb, maar hij en zijn band Slipknot zijn naar mijn mening hun beet nogal verloren doorheen de jaren. Op ‘Bity my face’, een hoogtepunt op Ho99o9’s nieuwe plaat, bewijst hij de razernij echter nog steeds in zich te hebben. Misschien tijd om Slipknot te rebranden naar een industrial hiphopproject? (Tobias)

Danny L Harle – On a mountain (Ascendant Vierge version)

Eerlijk: het stond in de sterren geschreving dat een kruising tussen Danny L Harles euforische dance en de gabberpop van Ascendant Vierge wel een melig fistpumpanthem moést opleveren. Toch voelt het goed om dat nog eens bevestigd te horen met deze heerlijke remix. (Tobias)

Leikeli47 – BITM 

Soms heb je niet meer nodig dan een ijskoude baslijn en even kille raps om een extreem stoere hiphoptrack te maken. (Tobias)

Whores – Imposter syndrome

Na het heerlijke album ‘Gold’ leken de noiserockers van Whores even van het toneel verdwenen. ‘Imposter syndrome’ is een erg fijn weerzien met hun smerige gitaargeluid. (Tobias)

KOKOROKO – We give thanks
Wat voor muziek gaat er beter in bij dit weer dan deze zonovergoten amalgamatie van (afro)jazz en funk? Juist ja, niets. (Yannick)

Andrew Bird – Atomized
Naast KOKOROKO, doet Andrew Bird’s jolige dan wel meeslepende nieuwe single wonderen op m’n gemoed. (Yannick)

Arcade Fire – The Lightning I, II
We gaven onze eerste impressies reeds via een singlereview over de allereerste single van de Canadezen. Toch mag de band evenwel niet ontbreken in onze Plonsjes-rubriek. Een welgekome return-to-form. Afspraak 6 mei voor dat nieuwe album ‘We’! (Yannick)

Destroyer – June
Frontman Dan Bejar gaat naar spoken word modus op ‘June’, de derde single voor Destroyer’s aankomende album Labyrinthitis. (Ewout)

Kate Bollinger – Who am I but someone
Tweepop at it’s finest. Bollinger omkapselt de fuzzy, lo-fi sound met een vederlichte stem die wat doet denken aan Men I Trust. Voor wie het er warm van krijgt, in april verschijnt er een nieuw ep’tje van de Amerikaanse. (Yannick)

Aldous Harding – Fever
Harding bewijst nog maar eens waarom je 25 maart met een dikke viltstift in je agenda hebt moeten staan. Dan komt haar langverwachte nieuwe plaat uit die onwaarschijnlijk de moeite gaat zijn. (Yannick)

Floating Points – Vocoder
Een vocoder is een stembewerker die als input naar een synthesizer kan worden gestuurd. Na Kraftwerk experimenteert nu ook Sam Shepherd aka Floating Points met het toestel. Wanneer de drums en bas inkicken neemt hij je helemaal mee in zijn UK garage groove. (Ewout)

Sudan Archives – Home Maker
Sudan archives balanceert heerlijk op de grens tussen electronica en r&b op ‘Home Maker’. (Ewout)

Rosalia – CUUUUuuuuuute
Moeilijk kiezen wanneer quasi ieder nummer op de Spaanse haar nieuwe plaat of een tearjerker ofwel een banger van jewelste is. We kozen voor een mengeling. Rosalia op haar beste. (Yannick)

Bladee & Ecco2k – Yeses (red cross)

Slecht nieuws voor Drain Gang-puristen die de boys enkel depressief willen horen: op ‘Crest’ laten Bladee en Ecco2k zich van hun meest zweverige, gelukzalige kant horen. ‘Yeses’ is een van de beste voorbeelden dat ‘drained’ niet altijd ‘zwartgallig’ hoeft te betekenen. (Tobias)

Charli XCX – Used to know me

Om eerlijk te zijn vind ik ‘Crash’ als album heel wat minder spannend dan zowat alle andere Charli-projecten sinds ‘Vroom vroom’. Ook een minder experimentele Charli levert echter bangers op, met als hoogtepunt deze heerlijke bewerking van de ninetieshit ‘Show me love’. (Tobias)