Header image

Plonsjes: deze 9 nummers hebben wij op repeat staan

door Michelle Geerardyn

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Hier brengen we de muziek samen die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Deden nuttigere dingen met hun tijd dan de asociale zak uithangen en massaal wc-papier en mondmaskers kopen of net over de grens gaan doen alsof er niets aan de hand is: Eva S., Mattias en Michelle. Onderaan vind je onze playlist met alle plonsjes van dit jaar.

Jennylee – I’m so tired

De bassiste van Warpaint hield zich in het verleden al aardig bezig op haar eentje met het album ‘Right on!’. Voor Record Store Day brengt ze een 12” uit met twee covers en daarvan is ‘I’m so tired’ van Fugazi de eerste. Het immer bezwerende vermogen dat van Warpaint uitgaat, neemt ook hier razendsnel de overhand. Verder mogen we nog een cover van Daniel Johnstons ‘Some things last a long time’ verwachten. (Michelle)

Deradoorian – Saturnine Night 

Er is veel discussie over hoe lang dromen nu precies duren. Volgens Deradoorian is dat 7 minuten en 6 seconden; de ideale tijdspanne om met hypnotiserende vocals, krautrockritme en ambientsynths op te bouwen naar een perfect getimede climax. Gelukkig herinneren we ons nog hoe het allemaal eindigt als we wakker worden: met een nieuw album ‘Find the sun’ op 22 mei. (Eva S.)

Gum – Out in the world

Jay Watson is het bekendst als multi-inzetbaar bandlid van Tame Impala en Pond, maar ook solo heeft hij al heel wat muziek uitgebracht als Gum. ‘Out in the wordl’ is de eerste nieuwe muziek sinds ‘The underdog’ uit 2018, en voorlopig is er nog geen bevestiging of dit op een nieuw album belandt. (Mattias)

Empress Of – Give me another chance

Ok dit nummer is eigenlijk al een week te oud om hier te staan. Maar dit stukje muziek is echt te aanstekelijk om het geen plaats te geven in deze roemrijke lijst. (Michelle)

Sharon Van Etten – Staring at a mountain

Er duiken in dit lijstje wel vaker nummers uit soundtracks op, en deze keer is het de beurt aan Sharon Van Etten. Na het fantastische ‘Remind me tomorrow’ van vorig jaar en losse single ‘Beaten down’ levert de mooiste Amerikaanse treurstem een bijdrage aan de soundtrack van ‘Never rarely sometimes always’, waarin ze zelf ook te zien is. (Mattias)

Girlpool – Like I’m winning it

Avery Tucker en Harmony Tividad ondergingen de afgelopen jaren zowel een persoonlijke als muzikale evolutie. Van de indierock uit hun beginjaren blijft sinds recentste plaat ‘What chaos is imaginary’ weinig over, en die evolutie zet zich verder op deze single. De donkere synthpop gaat het duo verbazend goed af, wat een prestatie is aangezien de stijl de afgelopen jaren al zo vaak opgerakeld en uitgehold is. (Mattias)

Protomartyr – Processed by the boys

De kans dat je met iets besmet raakt lijkt belachelijk hoog wanneer Protomartyr-frontman Joe Casey in je gezicht staat te blaffen. Toch waren we erg blij dat de band eind vorige week weer van zich liet horen met een profetische single. When the ending comes, is it gonna run / At us like a wild-eyed animal? / A foreign disease washed upon the beach / A dagger plunged from out of the shadows” Hopelijk zijn ze begin mei te zien op Les Nuits Botanique samen met andere plonsjesveteranen Black Midi, Black Country New Road en Porridge Radio. (Mattias)

Shura – Elevator girl ft. Ivy Sole

Alles wat je van een echte Shura mag verwachten: een typerend gemak die in de muziek sluipt, teksten aan de iets te melige kant en haar ijle stem. Die laatste wordt keurig complementair aangevuld door het warme geluid dat Ivy Sole aan de dag brengt. (Michelle)

Westerman – Think I’ll stay

Londenaar Will Westerman heeft z’n tijd genomen. Na jaren in cafés optreden en de vrij onopgemerkte ‘Ark’-ep, is hij dit jaar eindelijk klaar om met een album naar buiten te komen. “Don’t know how I got here, but now I’m here I’ll think I’ll stay” klinkt het op eerste nummer uit die plaat ‘Think I’ll stay’. (Mattias)