Header image

Plonsjes: twaalf nummers die wij op repeat hebben staan

door Mattias Goossens

Opperplonzer Zeno zit deze week hoog in de bergen met pijnlijk knellende sneeuwbotten aan z’n voeten. Om onze wekelijkse lijst met goeie muziek niet te laten ondersneeuwen, strooien Daan, Free, Pascal, Staf, Yannick en ikzelf deze week met zoete nummers voor zoute mensen. Onze overzichtsplaylist vind je onderaan.

Kaytranada – Well I bet ya

‘Trommelvliesmassage’ noemen de Youtubecommentaren deze nieuwste van Kaytranada van net geen twee minuten lang. Te kort dus om al onze spieren en gewrichten los te werken, al doet het wel hopen op een opvolger van debuutplaat ‘99.9%’. (Mattias)

These New Puritans – Inside the rose

Waar de Britten op het magistrale ‘Field of reeds’ nog ongrijpbaar klonken, lijkt These New Puritans op ‘Inside the rose’ zichzelf terug een directer geluid aan te meten. Het titelnummer uit de aankomende plaat van de broers behoudt hun filmische DNA en esoterische lyrics, maar het duo spekt dat aan met een meer uitgesproken dynamiek. (Pascal)

Shlohmo – The end

Vier jaar na zijn debuut ‘Bad vibes’ (2011) ruilde Shlohmo de organische samples in voor duistere synths en enkele overstuurde gitaren op ‘Dark red’ (2015). Nog eens vier jaar later komt er nu ‘The end’. De dreigende titelsong van het nieuwe album brengt ons terug naar Shlohmo’s donkere liveshow, waar we behalve computers alsnog ‘échte’ instrumenten kregen. De apocalyps aangekondigd door gitaren en klokkenspel? Wij zien dat einde alvast hoopvol tegemoet. (Staf)

Neana – Tyco69

Een vriendin lacht me altijd uit wanneer ik op een festival mijn favoriete namen van de line-up afratel. “Random Words is anders ook een goeie band”, is steevast haar repliek op de – moeten we toegeven – vaak uit de lucht gegrepen namen. Bij ‘Neana’ zou het er al dik op zitten en als ik eraan toevoeg dat hij vroeger nog gelinkt was aan labels Night Slugs (Jacques Greene, Jam City, Egyptrixx, Lil Silva, etc) en Gang Fatale (Georgia Girls, Portal, Basile, etc) is het kalf al helemaal verdronken. Over de muziek trouwens: Tyco69 stuwt op de Neana-typische urgente percussieritmes en schakelt nog een versnelling hoger met als trombone klinkende synths, net-geen-EDM-pianoslagen en een rollende baslijn die als een sneeuwbal steeds dikker lijkt te worden. Het hoogtepunt van nieuwe plaat ‘Renegade lakes – HA random words’. Welk festival boekt Neana? (Free)

King Gizzard & The Lizard Wizard – Cyboogie

Je begint je stilaan af te vragen welke stijl King Gizzard & The Lizard Wizard zichzelf nog kan aanmeten, na hun eclectische vijfdelige albumreeks uit 2017 en de rest van hun repertoire. ‘Cyboogie’ is het antwoord en meteen ook de titel van hun nieuwste single, waarin voicecoders, drumcomputers en allerhande electronica de hoofdrol spelen. Ruimtehelm op en grooven maar. (Mattias)

Murlo – Fauna

‘Fauna’ is zo levend en kleurrijk als de titel doet vermoeden, en is daarmee meteen een perfect testament van het geluid van de Britse grime-vernieuwer. Synths, gepitchte stemmetjes en bassen springen hyperactief rond elkaar, zonder in een chaotische geluidsbrij te vervallen. Het is de tweede single uit ‘Dolos’, het debuutalbum dat later deze maand verschijnt via Murlo’s eigen Coil Records. (Pascal)

Glass Candy – Good Time

In oktober kregen we met Naked City het eerste nieuwe Glass Candy-materiaal in vier jaar te horen. Geen grote verrassingen maar wel het duo op z’n best: de hoge ijle stem van Ida No zwevend op een aladintapijtje van donkere analoge synths geproduceerd door Johnny Jewel. Good Time is het tweede nummer uit de Naked City ep die vrijdag via Italians Do It Better gelost werd. Deze keer gaat het tweetal met tribale percussie en geluiden ergens tussen Pacman en een uit bamboe gemaakt slaginstrument een pak meer uit zijn comfortzone. “That’s right everybody, for a good time call Glass Candy”, opent Ida. Iemand hun nummer? PS, voor de muzieknerds onder ons: hoorde nog iemand meteen dezelfde synthlijn terugkomen als op Cebe And Me van Cold Cave? (Free)

Stella Donnelly – Lunch

Zijn het de strijkers of het gemoedelijke tempo? In elk geval voelen we ons warm vanbinnen. Na het vlijmscherpe ‘Old man’ gaat Stella Donnelly in ‘Lunch’, de tweede single uit haar debuut dat in maart verschijnt, een zachtere toer op en laat ze een persoonlijk kantje zien. Haar heimwee kanaliseert de Australische in frêle zang bovenop warm getextureerde folk in haar persoonlijke favoriete nummer uit het album. (Pascal)

Soccer Mommy – Be seeing you

Soccer Mommy heeft duidelijk nog overschot na het wat verdelende ‘Clean’. Deze vrijdag bracht de Amerikaanse een demo-versie uit van ‘Blossom’ van die laatste plaat en tevens een nieuw nummer, een nakomertje dat even goed op de plaat had kunnen staan. Het is een lieflijk indierock-nummer met wat meer pit dan we van Allison gewoon zijn, gedrenkt in dat bijna karakteristieke dromerige-Soccer Mommy-jasje. Meer moet dat niet zijn op een druilerige februari-dag, toch? (Yannick)

Yung Nnelg – Tunnel vision

Yung Nnelg, de 6 nullen baby, blijft nog steeds een van de meest unieke stemmen in de Nederlandse hiphop. Wars van wat de trends bij onze Noorderburen zijn, doet de Amsterdammer lekker zijn eigen ding. Waar dat in het verleden nog goed was voor stroperige ballades of nummers opgebouwd rond samples uit ‘Akira’, is ‘Tunnel vision’ een geautotunede trapbanger, waar toch heel wat kwaliteit in schuilt. Net als met de clip, blijkt opnieuw dat Nnelgie de hele game twee stappen voor is. (Daan)

Octo Octa – I need you

‘I need you’ is een bijna tien minuten durend epos dat het best lijkt te dienen als een soundtrack voor treinritten in de vroege uurtjes na een nachtje uit. Dromerige vocals, warme, etherische synths, breaks en houseritmes wisselen elkaar af in een euforische waas. ‘I need you’ is een voorbode uit Octo Octa’s nieuwe ep ‘For lovers’, die in maart verschijnt bij Technicolour (Ninja Tune). (Pascal)

Black Midi – Speedway

De Britse jonkies van Black Midi hebben in sneltempo een cultstatus verworven zonder dat ze iets van studio-opnames uit hadden. Een tijdlang was een livesessie op Youtube de enige manier om te achterhalen wat ze deden, tenzij je ze live aan het werk zag op Sonic City of binnenkort naar Het Bos of BRDCST trekt. Na ‘bmbmbm’ van eind vorig jaar is er nu een nieuw nummer, dat meteen met drie remixes als ep werd uitgebracht. ‘Speedway’ vliegt geregeld uit de bocht en van rijstroken is geen sprake. Check zeker ook de bonkende technoversie die Blanck Mass er uit puurde. (Mattias)