Analoge fotografie – oud is weer hip (met Poladroid, Diana Camera ea)

door Phara Elsen

De laatste jaren lijkt het soms of de tijd is teruggedraaid. Alles oud is namelijk weer helemaal in. We dragen kleren uit de jaren ’20 tot ’80, we kopen meubelen op antiekbeurzen, speuren rommelmarkten af naar lp’s en gaan terug film gebruiken om foto’s te maken. Ben je ook een fan van oude camera’s en dat korrelige effect dat je kan creëren door film te gebruiken? Wel, dan heeft Indiestyle een paar fijne tips voor je.

Allereerst is er de Lomography shop, te vinden in grote steden als Londen of Parijs. De Lomography shop heeft ook een online winkel. Hier kan je Diana’s, Holga’s, verschillende soorten film, boeken en dergelijke vinden, zeker een must om te bezoeken als je van analoge fotografie houdt.

Diana camera – je vindt ze in alle kleuren en prints

Wil je echter niet zoveel geld uitgeven aan een fototoestel, dan loop je gewoon het Kruidvat binnen en koop je daar een klein wegwerpkodakje, met flits of zelfs voor onder water. Als je wat oefent, kan je er echt fijne beelden mee creëren en het is ook altijd spannend afwachten hoe de foto’s er gaan uitzien.

De absolute favoriet blijft natuurlijk de Polaroid camera. Niets is fijner dan na luttele seconden al een foto in je handen te hebben. Er is al heel wat over gespeculeerd of ze nu nog Polaroid film maken en het antwoord is ja. De kwaliteit is iets minder, ze zijn alles nog aan het optimaliseren, maar je kan altijd eens op Ebay rondneuzen voor oudere film of een kijkje nemen op de website van The Impossible Project.

Wie zijn eigen foto’s wil omtoveren tot een Polaroid, kan Poladroid gebruiken. Deze applicatie kan je gratis downloaden en is heel fijn om eens iets speciaals te doen met je foto’s en ook enorm eenvoudig om te gebruiken. Je kan zelfs, bijvoorbeeld met de muis, je polaroid heen en weer schudden op het scherm zodat deze ontwikkelt.

De grootste tip echter is: heb geen angst en probeer alles gewoon uit. En denk er vooral niet te veel over na.

Lomography shop

The Impossible Project

Poladroid