Record Store Day 2012 op 21 april – Gent, Haarlem en andere steden doen mee

door Bart Somers

Record Store Day wil het positieve verhaal brengen van de onafhankelijke platenzaak en aantonen dat deze independents alive and kicking zijn. De moderne platenwinkel anno 2012 is dé plek bij uitstek waar je in aanraking komt met een zeer gevarieerd en kwalitatief aanbod van muziek en waar je andere muziekliefhebbers ontmoet in een uniek kader: persoonlijke service, uitwisseling van kennis, aandacht voor niche muziek, uitgifte van gelimiteerde en bijzondere oplages en nog meer van dit moois.

In België neemt Gent traditiegetrouw een belangrijke plaats in op Record Store Day, met Music Mania en Democrazy als stuwende krachten. Music Mania werd in 2011 bijna belegerd door een lange rij wachtenden die tot ver stonden aan te schuiven om één van de fijne releases mee te pikken. Dat zal dit jaar ongetwijfeld niet anders zijn. Als de platenwinkels hun deuren sluiten, doet Democrazy zijn duit in het zakje met optredens van Drums Are For Parades en een aantal gasten.

Naast Gent zijn er tientallen andere Belgische steden waar onafhankelijke platenwinkels op Record Store Day nog meer dan anders hun beste beentje voorzetten. Een overzicht vind je op www.recordstoreday.be en op Facebook.

Omdat Record Store Day een wereldwijd gebeuren is, doet Nederland uiteraard ook een meer dan stevige duit in het zakje, met Blaudzun als peter. Wij richten graag onze speciale aandacht op de Haarlemse platenzaken die de krachten bundelen in het initiatief Haarlem Vinyl Stad. Overdag kunnen bezoekers langs alle vijf de platenzaken om unieke optredens te zien van bands als onder anderen The Fudge, Go Back To The Zoo, E.T Explore Me, Zorita, Yori Swart, Wooden Saints, The Pignose Willy’s, Minus The Tiger en Are You A Lion, en dan ‘s avonds door naar Patronaat waar in de kleine zaal onder meer Odonis Odonis en Barn Owl zullen optreden en The Oscillation in het gratis toegankelijke café. Daarnaast zijn er op die dag ook speciale Record Store Day-uitgaven verkrijgbaar. De shows op de verschillende locaties zijn zo goed mogelijk op elkaar afgestemd, zodat het publiek niets hoeft te missen.

Uiteraard zijn er in Nederland ook een hoop andere platenzaken in een pak andere steden die deelnemen aan Record Store Day. Check daarom zeker www.recordstoreday.nl om uit te vissen wat er in jouw stad te beleven valt op 12 april.