Lijstjestijd: 2014 voor Elisah Vandaele

door Thomas Konings

Vessel

Elisah Vandaele van De Kreun maakte voor ons een top 10, hieronder vind je haar lijstje zonder volgorde en met heel wat uitleg.

Vessel – Punish, honey
Vessel was één van de hoogtepunten tijdens Sonic City curated by James Holden, en het album ‘Punish, honey’ sloeg bij mij werkelijk in als een bom. Originele plaat van een artiest die zichzelf live echt durft uit te dagen. Je ziet ‘m ‘werken’ op het podium. En dat maakt het verschil. (foto)

Perfect Pussy – Say yes to love
Hard. Ruw. Onversneden.

Dean Blunt – Black metal
Dean Blunt kwam met een bevreemdende mix van live muziek & art-performance op de proppen tijdens Sonic City. Lang geleden dat ik nog een live show zag waar ik achteraf toch even zowel fysiek als mentaal moest van bekomen.

Copeland – Because I’m worth it
Vreemd plaatje met prachtige cover. Mooie samenwerkingstrack ook met Actress.

Clipping. – Clipping.
Clipping. kwam uit het niets tevoorschijn, met een creatieve, originele sound die blijft plakken. Soms zijn de lyrics me wat te goedkoop en gemakkelijk, maar qua catchiness kan hun sound wel tellen. Live is Clipping. overigens uitstekend. Dit is muziek die ‘in het echt’ al eens snel verloren kan gaan in de ruimte, maar Clipping. @ De Kreun was een van de shows van het jaar.
Oh, en ik ben ook zeer hard fan van hun ‘promotekst’: ”clipping. makes party music for the club you wish you hadn’t gone to, the car you don’t remember getting in, and the streets you don’t feel safe on.”

Sleaford Mods – Devide and exit
Sleaford Mods brengen elektronische, minimalistische punk-hop met een wel zeer Britse toets. Gezien en goedgekeurd tijdens Harbinger Soundclash Vol. 02 in De Kreun. Oi!

Swans – To be kind
!!!!

Liars – Mess
Liars blijft zichzelf als band bij elke plaat opnieuw uitvinden en illustreert dit alweer met ‘Mess’, een plaat die zowel punk, dance, trash & elektronica schreeuwt. Alle respect voor een band die live ondertussen uit een enorm repertoire kan putten. Ook de promo rond Mess was geweldig, ‘t is één van de weinig bands die ik volg op Instagram. Aanradertje!

Ritual Howls – Turkish leather
Ontdekking van het jaar voor mij. ‘Turkish leather’ – thuis op het label Young Turks – brengt een industriële psychedelische rocksound, uitermate geschikt voor koude, donkere winteravonden. Deze plaat maakt je niet blij, integendeel. Songs als ‘The Taste of You’ bezorgen je kippenvel en maken je koud vanbinnen. Maar dan, op een goede manier of zo?

Ratking – So it goes
So it Goes is in z’n geheel misschien niet dé topplaat van 2014, maar is wel een hiphopalbum waar ik (eindelijk) nog eens van heb genoten. Ratking schreeuwt en ademt New York. Je voelt de ruwheid, de hardheid, de kwaadheid. En ik moet zeggen, die single met King Krule, ‘So sick stories’ bleef toch wel erg lang hangen bij mij. Topnummertje.