9 artiesten die je komend weekend niet mag missen op Down The Rabbit Hole

door Simon Hendrickx

Dit jaar zakt weer heel wat schoon volk af naar Beuningen. Down The Rabbit Hole trakteert de festivalganger op een line-up om duimen en vingers bij af te likken. Naast de grote kleppers als Janelle Monáe, Vampire Weekend en muzieklegende Grace Jones, zijn er nog vele anderen die minder naambekendheid genieten, maar toch het beluisteren waard zijn. Wij lijsten er negen op die je beter niet aan je voorbij mag laten gaan.

Neneh Cherry, vrijdag 18u30, Teddy Widder

Neneh Cherry, een artiest die al een tijdje meegaat en zeer last minute aan de affiche toegevoegd werd. Beter voor ons, want zo kunnen we onze oren de kost geven bij de Zweedse die haar sporen doorheen de jaren zeker verdiende. Zo kan ze gelinkt worden met onder andere Massive Attack en punkrockband The Slits. Met een carrière die 30 jaar overspant is Cherry een artiest waar je beter even passeert als je fan bent van de betere alternatieve rap en triphop, of als je gewoon een vrouw aan het werk wil zien die al een hele poos haar mannetje staat in de muziekwereld. Afgelopen jaar voegde ze nog een album toe aan haar impressionante oeuvre. Het zal vrijdagavond dus een mengeling van oud en nieuw worden.

Skepta, vrijdag 19u30, Teddy Widder

Wie na Neneh Cherry een uurtje bij Teddy Widder blijft plakken, kan vanaf 19u30 genieten van Skepta. De Londense rapper bracht afgelopen mei nog een nieuw album uit en staat komende vrijdag in Nederland op het podium. Wie het graag wat ruwer, grimmiger en harder heeft, gaat hier zijn of haar hart kunnen ophalen. Een strakke flow en oog voor detail, dat is wat we kunnen verwachten aanstaande vrijdag. Disclaimer: wij zijn niet verantwoordelijk voor een mogelijke moshpit die vooraan bij het podium kan ontstaan.

Low, vrijdag 16u30, Fuzzy Lop

Zin om even in een trance te verglijden en daar een uurtje in te vertoeven? Dan raden we je van harte Low aan, dat elektronische muziek op het randje van het psychedelische doet balanceren met een vleugje melancholie. Net zoals Neneh Cherry, is het een band die gepokt en gemazeld is, met ‘Double negative‘ dat vorig jaar nog uitkwam als z’n dertiende langspeler. Fans van Slowdive en Mogwai zullen het hier zeker naar hun zin hebben.

Mahalia, zaterdag 20u30, Fuzzy Lop

Denk de sfeer van SZA, maar het stemgeluid van Kehlani: dat is Mahalia. De jonge Britse zal zaterdagavond in Beuningen voor een frisse, zwoele en zomerse bries zorgen. Met een album onder de riem en een tweede in de pijplijn dat in september uitkomt, heeft Mahalia alvast wat materiaal om haar publiek mee te plezieren. Van die tweede lp kregen we alvast ‘I wish I missed my ex’ en ‘do not disturb’ te horen: twee nummers die het r&b-genre diep in- en uitademen.

Slowthai, zaterdag 19u30, Fuzzy Lop

Laat je niet vangen als je Slowthai op Fuzzy Lop ingepland zag staan. Het is misschien één van de kleinere podia van het festival, maar dat wil niet zeggen dat deze rapper met Britse roots minderwaardig zou zijn. Integendeel zelfs. Zijn laatste plaat was er eentje van enkele maanden geleden, waarmee hij torenhoge toppen scheerde. Met de titel ‘Nothing great about Britain’ laat hij weinig aan de verbeelding over. Verwacht goudeerlijke teksten gebracht in een door en door Brits accent. Voetnoot: Skepta verschijnt op de lp en wie weet vervoegt hij een dag na zijn eigen concert Slowthai op het podium. Het zou zo maar eens moeten gebeuren.

Sampa The Great, zaterdag 12u45, Fuzzy Lop

Meer vrouwelijk geweld op zaterdag. Vroeger op de dag van ook Mahalia, zal Sampa The Great het podium bestijgen. Ze is zowel rapster als poëet als artiest met als doel een sociale verandering waar te maken. Tegenwoordig vertoeft ze in het Verenigd Koninkrijk, maar haar Zambiaanse roots zijn nog steeds duidelijk in haar muziek te onderscheiden. Verwacht een jonge dame die stevig in haar schoenen staat die ons drie kwartier lang soul, rap en hiphop op een zilveren schotel zal serveren.

Aurora, zondag 16u45, Teddy Widder

Rock Werchter had Florence and the Machine én Aurora, Down the Rabbit Hole heeft enkel Aurora. De twee lijken toch erg op elkaar, dus wie zijn hart verloren heeft aan die eerste, zal bij Aurora zeker ook wat naar zijn of haar goesting vinden. Net zoals Florence Welch lijkt Aurora wel een nimf die uit de bossen van de Groene Heuvels in Beuningen fladderde, recht naar het podium. 100% alternatieve muziek met Noorse roots en een bombastisch karakter die je de voeten van het lijf doen dansen. Wij voorspellen een concert dat gelijk zal staan aan een pittige cardio-work-out.

Parcels, zondag 12u45, Teddy Widder

Wie afgelopen weken met de moordende temperaturen nog niet genoeg gezweet heeft naar zijn zin, kan daar al dansend verandering in brengen bij Parcels. Het Australische vijftal brengt alternatieve muziek die zogezegd de aanmaak van serotonine en dopamine zou stimuleren. Wie zondag het nakende zwarte gat al voelt aankomen, kan bij Parcels even gaan vergeten dat het festival er bijna op zit.

Rosalía, zondag 18u45, Teddy Widder

We weten het, we weten het, Rosalía wordt al een tijdje niet meer als een underdog in de muziekindustrie gezien. Waarom staat ze dan tóch in dit lijstje? Omdat we even heel erg willen benadrukken dat Rosalía meer dan de moeite is om zondag in de vroege avond te gaan aanschouwen.De Spaanse zangeres vermengt met haar zijdezachte stem feilloos traditionele flamenco en hedendaagse pop. Vertrouw ons maar met deze tip, je zal het je niet beklagen. Breng tussen kwart voor zeven en kwart voor acht, als is het maar voor even, een bezoekje aan Teddy Widder. Is het niet voor de muziek, dan wel voor een impressionant staaltje ritmisch handgeklap.