Verse Vangst: deze vijf nieuwe songs van eigen bodem mag je niet missen

door Yannick Verhasselt

De Belgische muziekbodem zit vol talent, maar niet altijd komen die ruwe diamantjes meteen terecht bij het publiek dat ze verdienen. Onder Verse Vangst serveren we wekelijks een handvol nieuwe Belgische nummers die je misschien over het hoofd zag, maar het beluisteren meer dan waard zijn. Support your local scene!

Het kwintet rond Nathan Daems staat met zijn bezwerende ethio-jazz enkele stappen verwijderd van de weelde aan jazzbands die ons kleine landje rijk is. Het gros zweert namelijk trouw aan elektronica. Black Flower zoekt vaak andere oorden op – zo ook op deze nieuwe single. De band heeft een nieuw album klaar. ‘Magma’ komt uit begin volgend jaar, op 28 januari. Daems, Bandleider en tevens fluitist, neemt de hoofdrol op zich op deze leadsingle. De manier waarop de clip is gemonteerd doet je evenwel al snel afdwalen naar andere oorden. Alhoewel hier en daar orgel en enkele psychedelische synths evenwel een handje bij helpen.

Het was slechts een kwestie van tijd vooraleer Pauwel (De Meyer) met een blockbuster album zou komen op een groot label. Eindelijk, hoor je hem bijna stiekem fluisteren. De weg die de Sint-Niklazenaar de afgelopen jaren naar dit moment, deze periode is lang (genoeg geweest). Onder zijn eigen naam, blies de man ons in 2020 al van onze sokken in ep-formaat. Als voorsmaakje van de plaat die in de lente van volgend jaar verschijnt, krijgen we alvast het meeslepende ‘Deer’ mee.

Hoewel de stem en de instrumentatie een iets gelukzaliger gevoel overbrengt, is het verhaal achter de song toch iets macaberder. Als een jonge gast trok Pauwel namelijk vaak de bossen in, of naar een vakantiehuis met zwembad aan. Dat huis werd op korte termijn dé spot van De Meyer en z’n vrienden. Vele jaren later, in 2020, keerde hij nog een aantal keren terug naar de plek. De bossen waren intussen gekapt, en het huis was verkocht (en later met de grond gelijk gemaakt). Daarenboven vond hij, alvorens het zwembad werd gesloopt, een tiental hertenskeletten. Hij nam de kop van eentje mee en sloot op die manier een hoofdstuk af van zijn leven.

De tweede single in de aanloop van Intergalactic Lovers‘ nieuwe album is er eentje die recht naar je hart gaat. Niet alleen instrumenteel is het een zachtaardig, meeslepend nummer. Ook tekstueel zoekt Lara Chedraoui dat warme gevoel bij je op. De track gaat over ongebreidelde liefde, over welke mensen je diep in je hart toelaat en hoe de band na verloop van tijd verandert. In de zonder meer prachtig gefilmde muziekvideo zien we zo een mama en haar dochter herinneringen maken aan een strand – een waarschijnlijk herkenbaar gegeven voor velen. Elders zien we hen melodramatisch een boswandeling maken die besluit met een plons in het water. Het zijn dat soort kleine verhaaltjes die voor eeuwig zullen blijven hangen.

Voorts werd met de clip de première ingezet van het visueel aspect van de nieuwe plaat. De groep werkte namelijk samen met regisseur Charlotte De Cort aan een trilogie rond ‘Liquid love’ dat in februari verschijnt. Elk nummer zal een overeenstemmende clip krijgen die als geheel het verhaal rond de plaat zal doen. Uitkijken dus hoe dat zich zal ontvouwen. Al zijn we met deze single voorlopig even zoet.

Het debuutalbum ‘Space‘ van shoegazers Newmoon blaast alweer vijf kaarsjes uit. Voor dat houten jubileum vroeg het vijftal een kransje artiesten naar wie ze opkijken om een nummer van de plaat te remixen. De remix van Justin Lockey, bekend van Editors en Minor Victories, hoorden we eerder al eens toen de plaat één jaar werd. Wél nieuw is onder meer de herwerking van post-rockgrootheid Mogwai. De meest in het oog springende remix op de gebundelde ep gaat echter naar de Leuvense dj en producer Lingerwalt.

Op de plaat vormt het nummer een dromerig postrock-brugje richting einde van het album. De producer rekt echter de track volledig uit zijn voegen en laat de spanning in het nummer bijzonder fraai aanzwellen. Hier en daar horen we de beats wel nog knisperen, al zijn het vooral zwaarmoedige, droneachtige soundscapes die het nummer vullen. Van het dromerige origineel lijkt weinig over te blijven. Lingerwalt maakt er een kostelijke koortsdroom van.

We gaan het ook niet onder stoelen of banken steken dat we fan zijn van Charlotte Adigéry & Bolis Pupul. Na eerder al ‘merci en de kost’ te hebben gezegd tegen hun ‘fans’ op ‘Thank you‘, steken ze op deze nieuwe single van een ander wal. De openingszin kerft er diep in. Enerzijds omdat het je als witte man opgroeiend in dit land een gigantische spiegel voorhoudt over wat een grote groep mensen in je eigen omgeving zegt, doet en laat tegenover mensen van kleur. Anderzijds tegenover mensen van kleur die nog steeds, en misschien zelfs nog meer dan ooit, worden geconfronteerd met racistische opmerkingen als deze, tot zelfs fysiek geweld.

De nieuwe single is opnieuw een heuse oorwurm van jewelste. De typische, analoogklinkende jaren tachtig synths doen heerlijk hun werk op je gehoorgangen. Tegelijkertijd zet de muziek aan tot nadenken. De DEEWEE-protegés zullen op hun debuutalbum ‘Topical dancer’ de zeitgeist trachten over te brengen de steeds rechtser lijkt te neigen. Ze schuwen onderwerpen als vrouwenhaat, racisme en het Belgisch koloniaal verleden niét.