Indiestyles grote gids en ticketwedstrijd voor Les Nuits Botanique 2017

door Joppe Peeters

Yes, het is mei, net zoals vorig jaar en ieder jaar daarvoor. Dat betekent dat de Botanique en alles daarrond weer getuige is van een prachtig natuurverschijnsel: Les Nuits Botanique. Les Nuits sluit jaarlijks het voorjaarsconcertseizoen af, waarna de zomerfestivals uit hun winter- en lenteslaap ontwaken. Van 11 tot en met 24 mei valt er echter elke avond heel wat moois te beleven onder de Brusselse hemel.

Ook dit jaar weer vallen er een heleboel tickets te winnen voor onze uitgelichte optredens van Les Nuits! We mogen voor elk van de getipte optredens (buiten dat van Max Cooper) 2×2 tickets weggeven. Laat ons vliegensvlug weten via joppe@indiestyle.be naar welke shows je graag zou gaan. Helemaal onderaan vind je een overzichtelijke lijst van de optredens uit het artikel.

Moaning Cities krijgen de eer om Les Nuits te openen in de Rotonde. De donkere, psychedelische garagerock van deze dames en heren uit eigen land wordt voorafgegaan door het tragere geweld van Last Train. Wie zich op deze avond al direct wil laten verassen, begeeft zich best naar de Orangerie. Het Franse popgezelschap Las Aves weet hoe je een song aanstekelijk en tegelijk heel hedendaags laat klinken. Hun muziek loopt uiteen van r&b tot catchy rocksongs, die de groep zonder probleem helemaal eigen kan maken.

Max Cooper brengt zaterdag 13 mei een live-set, volgepropt met melodische techno. Voor wie tijdens het dansen steevast met zijn neus bij de zaken blijft en zijn Shazam voor het slapengaan vraagt welke plaat zijn/haar beste moves heeft opgeëist. De Londenaar neemt over van de Belgische producer Haring. Diens laatste album ‘In spaces’ behoort nu al tot een van de beste vaderlandse releases van het jaar en bewijst dat deze man een veel persoonlijkere beschrijving verdient dan ‘de Belgische Tycho’. Tennyson warmt daarvoor de Orangerie op met een unieke mix van schattige EDM en abstracte funk à la Pomrad en STUFF.

Diezelfde avond speelt Kelly Lee Owens in het Grand Salon voor het eerst in ons land. Wij waren alvast erg enthousiast na het beluisteren van haar debuutalbum, het wordt afwachten wat dat live gaat geven. Monolithe Noir mag eerst het podium op, waar ze beiden vrolijk zullen rondstrooien met beats van het donkerste niveau.

De dag daarna moeten ze zich in de ROtonde van datum hebben vergist. In plaats van rustige zondagavondmuziek, verkoos men brute herrie uit eigen land. Na een tijdje verloren te lopen als Maurits Pauwels, heeft Mauro Pawlowski zijn oude liefde voor smerig geluid teruggevonden bij zijn Gruppo Di Pawlowski. Cocaine Piss is de spreekwoordelijke extra dosis mayonaise, die het zondagavond nog vettiger en ruiger gaat maken.

Roméo Elvis blijft een keer thuis, en dus staat Le Motel er op maandag alleen voor in de Grand Salon. Hoog tijd om het publiek te tonen dat zijn producties blijven staan zonder de rapper. Diezelfde avond staat ook Témé Tan op de planken. Dat is het alias van Tanguy Haesevoets, een Brusselaar met Congolese roots. Zijn muziek klinkt ook gewoon zo en was al te vinden in onze Verse vangst.

Dinsdag 16 mei is het kiezen en verliezen. Ulrika Spacek speelt psychedelische garagerock van het hoogste niveau en Sleaford Mods brengen iets wat enkel boze brullende Britten kunnen. Voor hen mag Shame het publiek al opwarmen met iets soortgelijks. In het Koninklijk Circus staat ShitKid een beetje vreemd geprogrammeerd voor Ásgeir. ShitKid is een Zweedse slackster die zichzelf vooral niet te serieus neemt, wat in haar geval een talent is. Het resulteert in heerlijke lo-fi nonchalance.

Esmerine komt uit de stal van het eigenzinnige Constellation label uit Canada. Net zoals labelgenoten Godspeed You! Black Emperor brengt Esmerine meeslepende en donkere muziek. Esmerine-trommelaar Bruce Cawdron maakte dan ook lange tijd deel uit van het mysterieuze Godspeed. Toch zijn er verschilpunten. Esmerine heeft het vooral van zijn strijkers en rijke percussies. Bovendien is hun muziek sterk beïnvloed door niet-westerse culturen.

Met BRNS en Robbing Millions heeft Les Nuits op woensdag 17 mei twee van de sterkste hedendaagse Belgische groepen bij elkaar gezet. Het is al een tijdje geleden dat we BRNS nog eens op een podium konden aanschouwen, nu zijn ze terug met nieuw materiaal. Robbing Millions zagen we de laatste tijd al wat vaker en wisten nog niet teleur te stellen, integendeel. Zij bieden een garantie op vrolijke psychpop die alleen maar kan aanslaan.

Diezelfde avond staat het Amerikaanse trio Cherry Glazerr van het Secretly Canadian-label in de Rotonde. Ze brengen inventieve garagerock, die uit meer bestaat dan een krachtige riff en een refrein om mee te schreeuwen.

De eigenzinnige Alex Cameron kan zich helemaal laten gaan op het podium van de Rotonde. Op vrijdag 19 mei neemt hij zijn meest freaky synthpop mee naar Brussel om gewoon weer zijn eigen gang te gaan; hoe hij het wil en hoe wij het ook liefst zien.

Het duo Winter Family heeft deels roots Israël. Hun songs staan dan ook vol met verwijzingen naar de politieke situatie van dat land. Verder bestaat hun werk vooral uit spoken word, noise-samples en een zeer ingetogen begeleiding op de toetsen. Ze bewijzen dat je niet veel nodig hebt om de meest aangrijpende dingen te maken.

Lubomyr Melnyk sluit Les Nuits op woensdag 24 mei af in het Koninklijk Circus. Net zoals Nils Frahm weet deze Oekraïner je snel te beroeren met zijn weemoedige pianomuziek. Hoewel zijn materiaal toch heel rustig klinkt, blijkt deze man zijn toetsen met een werkelijke topsnelheid te bespelen. Melnyk sluit Les Nuits in stijl af: het belooft een laatste keer wegdromen te worden op het festival.

Hier is een volledig overzicht van onze aanraders. Tickets en info vind je achter de links.

Donderdag 11 mei: Moaning Cities, Last Train, (Run) Sofa – Rotonde
Donderdag 11 mei: Isaac Delusion, Las Aves, Clara Luciani – Orangerie

Zaterdag 13 mei: Max Cooper, Haring, Tennyson – Orangerie
Zaterdag 13 mei: Kelly Lee Owens, Monolithe Noir – Grand Salon

Zondag 14 mei: Gruppo Di Pawlowski, Cocaine Piss – Rotonde

Maandag 15 mei: Témé Tan, Le Motel – Grand Salon

Dinsdag 16 mei: Communions, Ulrika Spacek, Froth – Rotonde
Dinsdag 16 mei: Sleaford Mods, Powell, Shame, Mark Wynn – Chapiteau
Dinsdag 16 mei: Ásgeir, Halehan, ShitKid – Koninklijk Circus
Dinsdag 16 mei: Esmerine, Clément Nourry “Under the Reefs Orchestra” – Grand Salon

Woensdag 17 mei: Jacques, BRNS, Robbing Millions – Koninklijk Circus
Woensdag 17 mei: Cherry Glazerr, ENDZ – Rotonde

Vrijdag 19 mei: Alex Cameron, Jack Ladder – Rotonde

Zaterdag 20 mei: Chapelier Fou, Mendelson, Winter Family – Orangerie

Woensdag 24 mei: Terry Riley & Gyan Riley, Lubomyr Melnyk – Koninklijk Circus