Ariel Pink – Pom pom: irritatie alom

door Simon Kremar

De controverse rond Ariel Pink bestaat uit twee uitgesproken kanten, degenen die hem zien als een “genius” en degene die hem zien als een “troll looking for some action”. De video van ‘Picture me gone’ kan zo’n extreme reacties uitlokken. Daarin lopen drie verschillende figuren met maskers rond. Één daarvan, met het masker van het gezicht van Pink,  bevindt zich in de kamer van een tienermeisje, waar ze elkaar ook kussen. Een tweede neemt deel aan een wel erg suggestieve bdsm-scène. Dat de man een excentriek figuur is, is onbetwistbaar. Hoewel het niet makkelijk was om de vooroordelen jegens hem opzij te leggen, heeft ondergetekende het  hieronder wel geprobeerd.

‘Pom pom’ komt in essentie neer op speelse pop met luchtige melodieën en vreemde teksten. De single ‘Put your number in my phone’ is een voorbeeld daarvan, waarin het vragen van iemands telefoonnummer geromantiseerd wordt. In ‘Black ballerina’ dan krijg je een dialoog te horen over een onervaren “Shotgun Billy” die naar een stripclub in L.A. gaat. De lyrics bevatten een specifiek soort humor, die niet door iedereen gesmaakt zal kunnen worden.

Verder zijn er nog specialere songs, zoals ‘Jell-o’ waarin de overpeinzing over de drang naar normaliteit “Can you hear the people/ wearing Wal-Mart clothes/ into church steeples/ mom and dad are normal” gevolgd wordt door “jello, jello, jello, jello, jello”. De boodschap gaat verloren in zijn poging tot humor. Zo zijn er nog meer vervelende nummers op de plaat te vinden, zoals ‘Nude beach a g-go’ en ‘Sexual athletics’, waarin de tekst herhaaldelijk, op een vrolijke manier wordt gezongen als in een kinderliedje: “sexual athletics, sexual athletics/ sexual diversion, don’t call it perversion”.

Uiteindelijk zorgt het album voor meer irritatie dan luisterplezier. De vervelende melodieën en lyrics die het doel hebben om te choqueren of om ironisch iets aan de kaak te stellen zijn origineel, maar kunnen niet bekoren. Terwijl originaliteit in het hedendaagse muzieklandschap als een pluspunt kan worden gezien, kan ondergetekende niet onderuit voor de walging voor zijn muziek, en daarbovenop ook van de figuur.

Je kan Ariel Pink live aan het werk zien in de Vooruit in Gent (14.03, info & tickets) of in de Beursschouwburg in Brussel (15.03, info & tickets).

Website Ariel Pink

Album verdeeld door 4AD