‘Birthmarks’ van Teen Creeps is een emotionele gitaarmokerslag

door Frederik Jacobs

Ja, het Gentse Teen Creeps is vernoemd naar de song van No Age. Ja, hun sound is duidelijk gebaseerd op die van het Amerikaanse noisepunkduo. Nee, dat hoeft geen probleem te zijn. Met debuutplaat ‘Birthmarks’ bewijst de band meteen z’n plek te hebben binnen de bloeiende Belgische gitaarscene waartoe ook dirk. en It It Anita behoren. Meer zelfs: Teen Creeps is kortweg nóg beter dan de rest.

De manier waarop El Yunque-percussionist Jules Jordens zich laat gaan in de videoclip van eerste single ‘Sidenote’, is tekenend voor heel ‘Birthmarks’. Het is écht lang geleden dat we nog een album hoorden dat op zo’n overweldigende wijze onder het vel kruipt. Teen Creeps doet je headbangen en in het rond springen, maar dan op een helende manier. De scheurende songs klinken vaak destructief, maar vernielen vooral de tralies die je frustraties en donkerste emoties gevangen houden. Na een dik halfuur laten Bert Vliegen en co. je verweesd achter, uitgeput maar o zo opgelucht.

Ook tekstueel is Teen Creeps sterk. Iedereen kan zich wel terugvinden in songs als ‘Sidenote’ of ‘Hindsight’, die respectievelijk gaan over onevenredige liefde en het nihilistische bestaan van een twenty-something. Nu eens verwoordt Vliegen het clever – “felt the thorns outweigh the crown” (‘Unravel’) -, dan weer doodeerlijk – “come back to me” (‘Hemispheres’). Hij schreeuwt op fenomenale wijze de emoties uit zijn lijf, al spelen de gitaarlijnen van Joram De Bock allesbehalve een ondergeschikte rol. Dat de band vaak wordt vergeleken met Dinosaur Jr, heeft ze vooral aan zichzelf te danken – niet in het minst tijdens de finale van ‘Thread’.

‘Birthmarks’ is een indrukwekkend debuut dat vanaf seconde één naar de keel grijpt om je vervolgens niet meer los te laten – tenzij tijdens ‘Good intentions’ misschien even. Het is een plaat die iets met je doet, zowel emotioneel als fysiek. Zelden lagen ongecontroleerde bewegingen en eenzaam huilen in een hoekje zo dicht bij elkaar. Luister dit album, laat je overweldigen, laat je emoties de vrije loop.

Lees hier ons interview met de groep.

Teen Creeps speelt binnenkort in Hasselt (Muziekodroom, 18.04), Gent (Yugen, 19.04), Mechelen (De Club, 21.04), Brussel (Ancienne Belgique, 26.04), Antwerpen (Costa, 04.05) en Leffinge (De Zwerver, 05.05).