Go March slaat en zalft met brio op ‘II’

door Joris Blondeel

Het wordt in december alweer drummen voor een plaatsje in de Belgische afdeling van de eindejaarslijstjes. Het Antwerpse trio Go March heeft dit jaar namelijk de langverwachte opvolger van het zelfgetitelde debuut uit. Wij vonden die eerste plaat, met onder andere de onweerstaanbare single ‘Rise’, al heel sterk. Het materiaal waar de band nu mee uitpakt toont echter pas ten volle het aanwezige potentieel.

Instrumentale postrock en kraut- vormen op ‘II’ nog steeds de basisingrediënten van Go March. In de pers worden ze dan ook wel eens cryptisch omschreven als ‘Mogwai meets Kraftwerk’. Wij dachten ook vaak aan de dromerige en filmische postrock van de Amerikaanse band Tycho bij het beluisteren van ‘II’.  Al moeten we daarbij onmiddellijk ook aan toevoegen dat Go March vooral origineel en eigenzinnig omspringt met al die invloeden.

Het nieuwe album opent onmiddellijk ijzersterk met de vooruitgeschoven single ‘Chop chop’. Dit negen minuten lange epos zwelt gestaag aan en transformeert vervolgens gaandeweg tot een onweerstaanbare en weergaloze wervelwind. Mogen we hierover het dure woord ‘magistraal’ even van stal halen?

Maar de band heeft ook een uitgesproken dromerig kantje, dat trouwens naadloos aansluit bij de eerder opzwepende nummers. Zo horen we op het prachtige uitgebalanceerde ‘Merristen’, het  introspectieve ‘Zabriskie’ en de subtiele epiloog ‘Kalmar’ een eerder verstilde en intimistische versie van de band. Een dromerig muzikale aquarel als het Berliner schule-achtige ‘Leopolderson’ had wat ons betreft niet misstaan op ‘The gamble’ van Nonkeen (het onvolprezen elektronische hobby-bandje van Nils Frahm) . Daarnaast horen we op ‘II’ strakke postrock en vaak uitgesproken potige nummers als ‘Bark’, ‘Morris more’ en ‘Downside up’, waarin drums en gitaren een prominente plaats opeisen.

‘II’ is een nagenoeg perfect huwelijk tussen elektronica en gitaren én een subtiel evenwicht tussen potige masculiniteit en dromerige subtiliteit. De nummers staan bovendien als een huis en de productie is glashelder, met ieder geluid en subtiliteit netjes op zijn plaats.

Go March speelt de komende maanden in Aarschot (27.10, De Haven), Erpe Mere (03.11, Schouwrock Festival), Hasselt (24.01, Café Café), Heist-Op-Den-Berg (27.01, Staminee De Living) en Kortrijk (30.03, Den Trap). Alle data vind je op de website van de band.