Header image

Een vooruitblik op de tweede editie van Scratch The Surface

door Yannick Verhasselt

Net voor het jaareinde alsnog de meest beloftevolle Belgische bands aan het werk zien op één avond? Dan ben je volgens de organisatie van Scratch The Surface bij hen aan het juiste adres. Het showcase-festival is dit jaar aan zijn tweede editie toe en vindt op 24 november opnieuw plaats in het Antwerpse Kavka. We spraken met oprichter Gregory Lambrechts om terug te kijken op de eerste succesvolle jaargang en vooruit te blikken op de komende editie.

Het verhaal van het festival begint ergens in mei of juni toen aan de organisatoren werd gevraagd om iets op poten te zetten vanuit jongerencentrum Bouckenborgh. “Vorig jaar waren we nogal halsoverkop in het project gedoken”, vertelt Lambrechts. “Toen we uiteindelijk ons concept hadden, was het al bijna augustus of september en moesten we alles nog beginnen regelen.” Vanuit die ervaring zorgde de organisatie ervoor dat dat dit jaar niet langer het geval was. Van de zo vrijgekomen tijd maakte Lambrechts nuttig gebruik om na te denken over wat er goed had gewerkt op de eerste editie en waar er nog werkpunten waren. “We merkten bijvoorbeeld dat de meeste mensen pas ‘s avonds toestroomden voor de “al iets bekendere namen”, wat natuurlijk jammer is”, beschrijft hij. “Bands als Fornet, Slow Crush en dirk. stonden toen nog vrij vroeg geprogrammeerd, al hadden we die bands dit jaar gerust bovenaan onze affiche kunnen zetten.”

Daarom heeft de organisatie beslist om het programma terug te schroeven van 14 naar 8 bands. “Dat geeft iedereen de tijd om al iets te eten voor ze naar Kavka afzakken”, vertelt Lambrechts. “Persoonlijk vind ik het wel jammer want ik had nog wel een tiental bands op mijn lijstje staan die ik graag een plaatsje op de affiche had willen geven. Ik denk dan aan El Yunque, HEISA of Go March die ik pas iets later in het jaar heb ontdekt toen ons programma eigenlijk al zo goed als vol zat.” Als de organisatie merkt dat ze met hun concept kunnen blijven groeien, dan zit de kans er wel in dat ze terug overschakelt op een dagvullend programma.

De tips van de organisator voor deze editie? Elke band. “Net omdat we dit jaar minder bands hebben geprogrammeerd, zijn we ook iets strenger geweest bij de selectieprocedure”, meldt Lambrechts. “Dat betekent dus dat we gigantische fan zijn van elke act op de affiche. Het is ook moeilijk om bijvoorbeeld Rumours te vergelijken met Teen Creeps of Sun Gods omdat ze elk hun eigen stijl, genre en kracht hebben. Dus mijn tips zijn: ILA, Sun Gods, Vito, Pavlove, Sunflower, Rumours, Teen Creeps en Tubelight.”

Scratch The Surface vindt plaats op zaterdag 24 november, voor tickets en info kun je terecht op de website van de organisatie. We mogen ook twee duotickets weggeven, daarvoor hoef je enkel een overtuigend mailtje sturen naar info@indiestyle.be