Halcyon Chamber – Halcyon chamber: donkere wolken

door Arnout Coppieters

Schrijven over een groep die zich in het spectrum van de ambient bevindt, is niet altijd een gemakkelijke opdracht. Net als terrorcore, trance of thrash metal, gaat het om een specifieke niche die bij het grote publiek niet altijd in de smaak valt. Hoe je het ook draait of keert, sommige mensen zullen dit maar saaie muziek vinden. Dat is jammer, want voor de aandachtige luisteraar heeft het genre heel wat te bieden.

Zo ook deze zelfgetitelde (of titelloze, zo je wil) debuut-ep van Halcyon Chamber. Veel is er niet geweten over dit ensemble uit Philadelphia. Op hun Bandcamp omschrijven ze hun stijl als an ambient mix of chamber music and electricity. Een samenvatting die de nagel op de kop slaat. Kamermuziek is inderdaad hetgeen door je hoofd flitst als je naar de subtiele violen in ‘Vignettes’ luistert of naar de fluwelen pianotoetsen in het korte ‘Our dance under a lake’. Ook elektronica is prominent aanwezig van bij de start. Opener ‘The space between words’ wordt voortgedreven door een elektronisch riedeltje dat in het beste geval doet denken aan een wiegeliedje.

Goede ambient slaagt erin om een atmosferische soundscape te maken, een muzikale reis die je meesleurt van de ene emotie naar de andere zonder daarbij tekst te gebruiken. De eerste drie nummers zijn iets te kort om dit ten volle te kunnen tentoonspreiden. In ‘Fading sky’ en zeker in de grootse apotheose ‘Death of the universe’ laat Halcyon Chamber wel een fraai staaltje van zijn kunnen zien. Een uitstekend opgebouwde spanningsboog doet grote, donkere wolken samenpakken en het einde van het universum lijkt opeens wel heel nabij.

Een aardige eerste boreling van dit nog jonge kwintet, en dus is het uitkijken naar een eerste volwaardige langspeler. Voorlopig doen we het nog even met dit gratis te downloaden zoethoudertje.

Halcyon Chamber Bandcamp

Album verdeeld door Fluttery Records