Low Land Home laveert tussen afstandelijkheid en weemoed op ‘Out of my mind’

door Wim Guillemyn

Dit debuut van Low Land Home valt niet zomaar uit de lucht. Al sinds 2016 timmeren de bandleden aan hun muzikale weg. Zo werd Low Land Home derde in de muziekwedstrijd ‘De Beloften’ en deelde de groep het podium met onder andere Sophia, Isbells en Gabriel Rios. Na ep ‘Underspoken’, die nogal wat media-aandacht en airplay kreeg, en enkele singles, heeft de groep nu een debuutplaat uit.

Low Land Home maakt donkere en gevoelige minimalistische muziek. Je moet daarbij niet denken aan de gothic of de donkere new wave uit de jaren ‘80. Als we toch een vergelijking moeten maken, dan denk je beter in de richting van The xx, Hozier of Balthazar. De openingstrack ‘Drifting’ is meteen een geweldig voorbeeld: het nummer begint met een synth, percussie en de stem van Jo Geboers, waarna de piano en vooral de contrabas van Muriel Boulanger warmte en emotie mogen brengen in de track. Het refrein is dan weer heerlijk zweverig en melancholisch.

In ‘Out of mind’ krijgen we eerst vocals van Jolien Bové die de song op gang trekken. De zang van Geboers samen met de piano doen mij wat aan Absynthe Minded denken. Het refrein trekt het nummer open met het terugkerend thema uit de intro en de orkestratie op de achtergrond. Het tempo ligt nooit enorm hoog bij Low Land Home, maar enkele tracks zijn rustige luisterliedjes en ballads. Dat is zo in het geval van ‘Hiding low’ en ‘This life’. In ‘Hold on’ wisselen Bové en Geboers elkaar terug af, wat een mooi contrast geeft. In de tweede helft van de song wordt het tempo wat opgetrokken. Afsluiter ‘No need to run’ klinkt met z’n synths en summiere percussie verstild en heel duister, maar na een tweetal minuten laat de band de song prachtig openbloeien met drums en een huilende gitaar – een ideale afsluiter.

‘Out of my mind’ is een zeer geslaagd debuut geworden, boordevol vernuftig in elkaar gestoken, modern klinkende songs. Aan het begin van de tracks klinkt Low Land Home meestal zakelijk en afstandelijk, al steekt de groep in elk refrein de nodige emotie en melancholie. Het doet de songs openbloeien en zorgt ervoor dat die diep onder je huid kruipen.

Low Land Home speelt op 13/04 in De Kouter in Bocholt en op 19/04 bij De Vieze Gasten in Gent.