Nele Needs A Holiday – It’s my party: dansbare mix van pop en cabaret

door Bram Pollers

We keren vier jaar terug in de tijd, naar de finale van Humo’s Rock Rally. In een getalenteerde lichting met onder andere School Is Cool, The Sore Losers, Amatorski en Psycho 44 mag ene Nele Van Den Broeck de namiddag afsluiten. Wanneer ze tijdens ‘Do you remember Made In Taiwan’ meedeelt dat ze op haar verjaardag uit Made In Taiwan gegooid werd, smijt de charmante frontvrouw meer dan een dozijn motherfuckers door haar microfoon. Een licht verbolgen publiek reageert in den beginne twijfelend om vervolgens de frivole meisjes enthousiast in de armen te nemen.

Nele Needs A Holiday, in 2010 nog met ene Lisa Smolders in de rangen, deed er behoorlijk lang over om een debuutplaat in de rekken te krijgen. Dat heeft mede te maken met Nele zelf. Als een waar manusje-van-alles switcht ze tussen onder meer radio en televisie, al blijft muziek steeds haar grote passie. Op ‘It’s my party’, haar eerste boreling, horen we veel elementen van de Rock Rally terug. De ukelele zorgt nog altijd voor een zomerse vibe en haar heerlijke humoristische twisten toveren meer dan eens een glimlach op ons gezicht.

De band is op z’n best wanneer het tempo in de refreinen de hoogte in gejaagd wordt, en nog liefst in combinatie met een invallend blaasinstrument. Zo betrappen we er onszelf tijdens ‘Guys’, ‘What am I to do’, Loser’s twist’ en single ‘Beyoncé’ geregeld op dat stilzitten erg moeilijk blijkt. Het ronduit hilarische ‘Drunk song’ – de wel erg onomwonden woorden“Where everybody could see me, I peed on public property, right under a streetlight” voorop – schakelt een paar versnellingen terug, maar blijft dankzij het tekstueel vernuft eveneens moeiteloos overeind. Zowel ‘I love you but I google other people’ als ‘Do you remember Made In Taiwan’ kenden wij in een iets snellere versie, en de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat ze op deze manier wel echt aan kracht verloren hebben.

Afsluiter ‘I’m not famous, but I’m free’ is voor ons het perfecte voorbeeld van de ideale Nele Needs A Holiday-song: aanstekelijke, compromisloze poprock over haar eigen leven met een serieuze knipoog (die yippie op het einde bevat een hoge dosis ironie en slaagt er in z’n eentje in om de jolige sfeer te kelderen). Desalniettemin is ‘It’s my party’ een dansbare mix van pop en cabaret, eentje die door zijn uitgekiende combinatie van grappige, doordeweekse en herkenbare teksten evenzeer in het buitenland kan aanslaan.

Aan bezigheidstherapie zal deze ijverige jongedame vermoedelijk nooit gaan doen, en als ze werkelijk aan vakantie toe is, dan is dat zo. Het liefst van al zouden we Nele Van Den Broeck snel nieuw werk horen uitbrengen –veel van deze nummers leiden toch al een behoorlijk lang leven – om te ondervinden wat ze nog allemaal in haar mars heeft.

Nele Needs A Holiday live aan het werk zien kan binnenkort onder andere in Gent (Charlatan, 18.09, info & tickets), Brussel (AB, 19.09, info & tickets), Sint-Niklaas (Stadsschouwburg, 20.09, info & tickets) en Heist-op-den-Berg (CC Zwaneberg, 04.10, info & tickets)

Website Nele Needs A Holiday

Album verdeeld door LC Music