Pepe Deluxé – Queen Of The Wave: positiviteit die gedeeltelijk bevredigt

door Jort

Het is alweer vier jaar geleden dat het Finse tweetal Pepe Deluxé een plaat uitbracht. Of het aan de naderende apocalyps ligt of niet, het duo besloot dat 2012 het jaar moest worden waarin opvolger ‘Queen Of The Wave’ het licht zou zien. Deze nieuwe liedjesbundel is een ambitieus project geworden dat naar verluidt geïnspireerd is op Frederick S. Olivers Atlantis-epos ‘A Dweller Of Two Planets’.

We horen twaalf luchtige liedjes die moeiteloos schakelen tussen gitaarpop, funk en breakbeat. De heren pompen met nummers als ‘Go Supersonic’ en ‘A Night And A Day’ een gigantische hoeveelheid energie je speakers uit, maar nemen ook de tijd voor wat rustigere decibels – op ‘Temple Of Unfed Fire’ bijvoorbeeld. Het is jammer dat Pepe Deluxé juist op die momenten niet kan voorkomen dat het theatrale geluid van de nummers kitscherig en overdreven klinkt.

Dat is dan ook het grootste gebrek van ‘Queen Of The Wave’: het album staat vol goede ideeën en sterke songs, maar slaat uiteindelijk door in haar ambities. De kans bestaat daarom dat je allicht een adempauze zult moeten inlassen voordat je de plaat helemaal kunt afluisteren. Gelukkig is daar halverwege ‘In The Cave’, een nummer dat Pepe Deluxé op een natuurlijk pijporgel in een grot in Virginia opnam. Met meer van zulke bescheiden deuntjes was ‘Queen Of The Wave’ een goede luisterplaat geweest, nu is het album vooral een ontremde dosis positiviteit die slechts gedeeltelijk bevredigt.

Pepe Deluxé website

Album verdeeld door Bertus