Run The Jewels – Run The Jewels 2: snoeihard op alle vlakken

door Daan Leber

Run The Jewels zijn terug, en hoe. Killer Mike en El-P klonken op hun eerste samenwerking al pisnijdig, nu lijken ze in staat om alles wat beweegt neer te schieten. Het duo leverde met hun titelloze debuut één van de beste albums van 2013 af, en met ‘RTJ2’ mikken ze op niets anders. De eerste seconden zetten al meteen de toon. Killer Mike maant op driftige toon El-P aan om eraan te beginnen. De rode draad is onmiddellijk duidelijk: met Run The Jewels valt niet te sollen.

Niet enkel in de lyrics is dit merkbaar, ook de beats doen hun duit in het zakje qua agressie. Harde, dreunende bassen worden gecombineerd met noise-elementen. Als de raps op ‘Oh my darling don’t you cry’ en ‘Blockbuster night part 1 ’ onverstaanbaar waren geweest, hadden deze songs ontsproten kunnen zijn aan het brein van de heren van Death Grips. Deze furie wordt verdergezet op de samenwerking van het duo met Rage Against The Machine-frontman Zack De La Rocha. Als er één iemand een excellent voorbeeld is van hoe verontwaardiging in muziek kan gegoten worden, is hij het wel.

In de helft van het werk wordt de luisteraar een (eufemistische) rustpauze gegund. De gastartiesten hebben een kalmerende werking op Killer Mike en El-P. ‘Early’ wordt gekenmerkt door een gezongen refrein en blink-182-drummer Travis Barker mag zijn ding doen op ‘All due respect’, waardoor het nummer veel voller klinkt tegenover de virtuele drums op de rest van de lp. Gangsta Boo bewijst op ‘Love again (akinyele back)’ dat de andere sekse ook ballen heeft. In de eerste twee verzen worden vrouwen gedegenereerd tot lustobjecten, maar de sterkste vers komt van de vrouwelijke mc zelf. Ze verkoopt de heren een welgemeende trap in hun voortplantingsorganen en toont dat emancipatie niet altijd op de wijze van Beyoncé hoeft te gebeuren. Het refrein “I put that dick in her mouth all day” zet ze ondersteboven: “He want this clit in his mouth all day.”

Ook in hun teksten merk je dat de heren zinderen van woede. Run The Jewels steken op hun unieke manier een welgemeende middelvinger op naar de machtshebbers in de maatschappij. De fucks, pussy en bitches vliegen je nog steeds om de oren, maar eens je door die laag stoerheid bent, hoor je de kritiek op alles wat fout loopt in de Amerikaanse samenleving. Zo wordt onder andere het bevooroordeelde rechtssysteem op de korrel genomen op ‘Close your eyes (and count to fuck).’ ‘Early’ is een directe aanklacht tegen de recente gebeurtenissen waarbij twee ongewapende zwarte jongeren neergeschoten werden door de politie. Hier toont het duo dat ze ook zeer volwassen en geëngageerd uit de hoek kunnen komen.

De echte sterkte van deze plaat is de voortzetting en verbetering van het debuut. De productie klinkt gepolijst, maar de weerhaken zijn nog altijd aanwezig. Slot ‘Angel duster’ maakt zowaar gebruik van strijkers. Laat die weg, en het zou niet misstaan op voorloper ‘Run The Jewels.’ Ook op het gebied van teksten is de vooruitgang merkbaar. De roots worden niet verloochend, zoals bewezen door de schuttingstaal, maar de onderwerpen zijn veel dieper. El-P neemt deze keer een rol als rapper/producer op waardoor een dynamische wisselwerking met Killer Mike onstaat. ‘RTJ2’ vindt alle wonden in de Amerikaanse maatschappij, krabt de korsten eraf en strooit er zout op.

Album gratis verkrijgbaar via de website van Run The Jewels