The Ramona Flowers – Dismantle and rebuild: wachten tot het een verhaal wordt

door Robin Stroop

Met een naam als deze band hoop je natuurlijk dat hun muziek even leuk, nieuw en vermakelijk is als de film en strip waar deze aan ontleend is. ‘Dismantle and rebuild’ is het debuut van het viertal en heeft niets te maken met het bevechten van zeven dodelijke exen, behalve dat het even onwaarschijnlijk in de oren klinkt.

De elf nummers tellende plaat blijkt moeilijk te beluisteren. Hoe dat komt? Muzikaal is het van een hoog niveau en een doorsnee luisteraar zal er zeker mee aan zijn trekken kunnen komen. Het probleem is echter dat zo’n beetje elk indie subgenre – en misschien ook wel elke aangrenzende – voorbij komt. Dit album voelt dan ook aan als een niet-passende verzameling van singles die van oké tot geweldig variëren.

Inhoudelijker dan: ‘Brighter’ is een liedje dat in tegenstelling tot de andere tien zo de radio op kan en waar menig festivalbezoeker met de armen fier in de lucht zijn bombastische hart bij kan ophalen. De titelsong ‘Dismantle and rebuild’ is er ook zo eentje. Het deuntje is lekker elektronisch, met weeïge zang en een opbouw die langzaamaan onder de huid gaat zitten. Afsluiter en hoogtepunt van de cd is het meer elektronische, Damien Rice-achtige ‘Like a feather’, met zang van de singer-songwriter Lou Rhodes. Mevrouw Rhodes vormt samen met Andy Barlow, schrijver en producer van Ramona’s bloemen, het bekende(re) trip-hop duo Lamb, wat gelijk weer verklaart waarom het onderwerp van deze recensie daar onder andere aan doet denken.

Na vijf keer afspelen van ‘Dismantle and rebuild’ zou je kunnen denken dat je 47 minuten lang naar een radiozender hebt zitten luisteren. En dat is nu eenmaal niet wat je wilt als je een schijfje draait. Los daarvan mag er op basis van de kwaliteiten van alle betrokken meer verwacht worden. Eerder werk van de groep werd geremixt door bands als Alt-J en Hot Chip, die door toevoegen van hun eigen jus het precies afmaakten. Het ziet ernaar uit dat The Ramona Flowers vooralsnog alleen dienst doen als ‘fluffers’ van andere artiesten, want het is goed, maar niet goed genoeg.

The Ramona Flowers komen binnenkort naar Brussel (10.11, AB, info & tickets), Nijmegen (23.11, Doornroosje, info & tickets) Rotterdam (24.11, Schouwburg, info & tickets) Groningen (25.11, Oosterpoort, info & tickets) en Amsterdam (27.11, Paradiso, info & tickets).

The Ramona Flowers Facebook

Album verdeeld door N.E.W.S.