9 minder bekende namen om te checken op Best Kept Secret

Best Kept Secret is een festival waar je naast mooie namen als Arcade Fire, Radiohead en Run The Jewels vooral ook heel wat kleinere acts kan zien. Over een heleboel van die bands en artiesten hebben wij hier op deze site al geschreven, we geven graag onze aanraders mee.

Kelly Lee Owens

Kelly Lee Owens’ techno-popdebuutalbum verdient volgens ons je aandacht. Hanne schreef: “Dat de 27-jarige producer Kelly Lee Owens in een ver verleden ooit nog verantwoordelijk is geweest voor indierock, lijkt haast onmogelijk te geloven als we luisteren naar haar debuut ‘Kelly Lee Owens’. Ze creëert een lange, donkere tunnel waarvan de muren voornamelijk uit pulserende ambient bestaan maar waar passages subtiele, geraffineerde techno voor de nodige afwisseling zorgen.”

Show Me The Body

Onlangs gaf de New Yorkse no wave-groep Show Me The Body een verbluffend concert in Bonnefooi. Sigi was erbij voor ons en schreef: “Show Me The Body zich in de Bonnefooi als het ware de incorporatie van punk: luid, tegendraads en gevaarlijk, en dat alles ging gepaard met oprechte gevoelens van woede en radeloosheid, waardoor het een avond was die nog lang in ons geheugen gegrift zal blijven.”

Yung Internet

De Nederlandse rappers van Yung Internet wisten ons zowel met ‘Free wifi‘ als met ‘Dixiland‘ te bekoren. Daan schreef over laatstgenoemde mixtape: “Wat valt er ondertussen nog te zeggen over Yung Internet dat nog niet gezegd is? Release na release bejubelt het trio het Amsterdamse nachtleven, maar schuwt het de donkere kantjes ervan ook niet. Dit doen de jongens over donkere, harde beats van producer Hyperlink. Dat ze daarbij de hiphopwereld van de Benelux aan het veroveren zijn, is een understatement.”

Froth

Een paar weken geleden zagen we tijdens Les Nuits Botanique een fijn optreden van de psychedelische postpunkband Froth. Sigi had het over “aangrijpende songs gekenmerkt door enkele extatische gitaarsolo’s en rechttoe rechtaan baslijntje” en had het met betrekking tot zanger Joo-Joo Ashworth over een “perfecte, zachte stem en dito looks om een band als deze aan te voeren”.

Marika Hackman

We werden begin deze maand nog gecharmeerd door de Britse singer-songwriter Marika Hackman op het album ‘I’m not your man‘. Mattias schreef: “Dat Marika Hackman behalve feeëriek getokkel à la Joni Mitchell ook een muzikale vuist kan maken zoals PJ Harvey, wordt duidelijk op ‘I’m not your man’. Die titel, samen met vooruitgeschoven single en albumopener ‘Boyfriend’, mag je gerust als statement zien. Hackman schuift alle twijfel of subtiliteit met een goed gemikte riff aan de kant en profileert zich als een vrouw die geen ballen moet hebben of broek moet dragen om gehoord te worden.”

Vessel

In 2014 gingen we samen met heel wat kenners op zoek naar de beste platen van dat jaar. Vessels ‘Punish, honey’ verraste op een terechte 32ste plaats. Ik schreef er dit over: “Vessel koppelt op ‘Punish, honey’ downtempo elektronica aan industriële klanken en onderhuidse spanning. Die combinatie zorgt ervoor dat de Britse producer zijn laatste nieuwe worp ongemakkelijkheid tot kunst verheft en bij momenten tegelijk weet te straffen en te beminnen.”

The Parrots

In een, al zeggen we het zelf, interessante longread over de Madrileense muziekscene had Hanne het over The Parrots: “Hun plaat ‘Weed for the Parrots’ draagt zowel garage- als psychedelische invloeden; hier en daar doen ze denken aan het vroege werk van The Black Lips. Wil je nu direct een nummer ontdekken dat je niet meer los zal laten of houd je gewoon van songs met een belachelijk lange titel, dan mag je dit (zie onder) zeker niet missen.”

Laurel Halo

Ik kan hier wel gaan vertellen over die keer dat de experimentele producer Laurel Halo zo goed was op Incubate, over die fijne set in Het Bos of die geweldige nieuwe single, maar eigenlijk heb je daar niet zoveel aan aangezien ze een dj-set zal spelen op Best Kept Secret. Dat je je daarbij aan ongewone maar daarom niet minder indrukwekkende electronica mag verwachten lijkt wel zeker. Alles wat Laurel doet is eigenlijk ook goed, vandaar mag deze tip hier zeker ook niet ontbreken.

The Homesick

Gilles maakte onlangs een lijstje van Nederlandse bands die je écht moet checken. Over The Homesick schrijf hij: “Toen we lazen dat ze uit Dokkum afkomstig zijn, klonk een bandnaam als The Homesick even vreemd: wie kan er in godsnaam heimwee hebben naar een stadje in Friesland? Anyway, de kereltjes – amper 20 – weten wél hoe je leuke psychedelische pop in elkaar flanst. (…) Zij hebben sinds dit jaar hun eerste plaat uit, en die moet je gewoon dringend opleggen.”

Meer info over Best Kept Secret vind je op de website van het festival.

Laatste artikels

In de kijker

Meer Indiestyle

Tips