Deze platen kan je dit weekend beluisteren

door Milena Maenhaut

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Gisteren ging het er in release-land echter iets rustiger aan toe dan de voorbije weken. Toch hebben we de nieuwe albums van de dag in een lijstje gegoten zodat je niet alsnog verloren zou lopen in Facebook-feeds en Soundcloud-profielen.

Noel Gallagher’s High Flying Birds – Who built the moon?
Wie bijna tien jaar na datum nog steeds niet helemaal over de Oasis-ontbinding heen is, kan de laatste tijd niet klagen. Beide broertjes kwamen dit najaar met nieuw materiaal op de proppen. En daar is de Oasis-echo, net als de eeuwige vergelijking tussen beide broers, nooit ver weg. Liam bracht in oktober solodebuut ‘As you were’ uit. Nu is het de beurt aan Noel (foto): gisteren zette hij derde High Flying Birds-plaat ‘Who built the moon?’ op de wereld. Daarmee kon Noel niet anders dan ook op wereldtournee te vertrekken: op zondag 6 april maakt hij met zijn vliegende kompanen een stop in Vorst Nationaal.

Björk – Utopia
De afgelopen decennia onderging Björk vele transformaties, of we het nu over haar muziek- of kledingstijl hebben. Twee jaar na ‘Vulnicura’ deelt de IJslandse popkoningin vandaag haar ‘Tinderalbum’. Waar Björk Guðmundsdóttir ons op ‘Vulnicura’ vakkundig door haar liefdesverdriet sleurde, bewandelt ‘Utopia’ vrolijkere wateren. De nieuwe plaat bezingt het transcendente gevoel dat met de herontdekking van de liefde gepaard gaat. Net als bij de voorganger zat Arca ook voor ‘Utopia’ achter de productietafel.

Sufjan Stevens – The greatest gift
Sufjan zit niet stil deze herfst. Hij maakte zijn soundtrack-debuut met twee nieuwe nummers ‘Mystery of love’ en ‘Visions of Gideon’ voor de nieuwe film van Luca Guadagnino, ‘Call me by your name’. Eerder dit jaar werkte de muzikant mee aan componist Nico Muhly’s boeiend conceptalbum over het zonnestelsel, ‘Planetarium’. Gisteren loste de Amerikaan een serie b-kantjes van het wondermooie ‘Carrie & Lowell’. ‘The greates gift’ bestaat uit een reeks outtakes, remixes en demo’s van wat we twee jaar geleden het ‘beste album van 2015’ kroonden.

The Staves & yMusic – The way is read
Nadat The Staves en yMusic vorig jaar samen op de planken van Eaux Claires festival stonden, brengen ze ook samen een album uit. De drie Britse folkrock-zusjes worden bejubeld om hun zuivere samenzang. Op ‘The way is read’ voegen de zes instrumentalisten van yMusic daar hun composities, die virtuoos de grens tussen hedendaags en klassiek bespelen, aan toe. Het interessante resultaat beluister je hier.

DRAM – #1EpicHoliday ep
Moeders een plek op je album geven, het lijkt haast een trend. Na Frank Ocean en King Krule laat ook DRAM zijn mama meezingen in nieuwkomer ‘#1EpicHoliday’. DRAM is, naast een soort RAM-geheugen, ook een Amerikaanse rapper die in 2015 doorbrak toen niemand minder dan Beyoncé herself één van zijn nummers coverde. Sindsdien prijkt er een mooie verzameling gasten op zijn cv, zo werkte hij al samen met onder meer Young Thung, A$AP Rocky en Juicy J. Gisteren bracht Shelley Marshaun Massenburg-Smith (uitvoerige echt naam) een ep van drie nummers uit: ‘Silver bells’, ‘The Christmas song’ en ‘#1HappyHoliday’. Op de kerstdagen kan je je dit weekend hier voorbereiden.

Equiknoxx – Colón Man
Ten slotte deelt ook het Jamaicaans electro-duo achter Equiknoxx nieuw materiaal. ‘Colón Man’ draagt de naam van een mysterieus figuur dat na het bouwen van het Panamakanaal in Colón terug huiswaarts trok. Die Jamaicaanse legende zou volgens het label DDS een allegorie vormen voor het werk van generaties producers waaruit Equiknoxx inspiratie put.