Verslag tUnE-yArDs in de Melkweg op 23 februari: slim en veelzijdig

door Jort

Als Merrill Garbus (beter bekend als tUnE-yArDs) het podium van de kleine zaal in de Melkweg beklimt is ze even stil, bromt ze wat in de microfoon en trekt ze een gek gezicht. De zangeres drukt wat knoppen in en laat haar stem wat kunstjes uithalen met de microfoon. Nog voor het publiek door heeft waar deze stemgymnastiek eigenlijk toe dient – en er aanvankelijk zelfs wat lacherig op reageert – blijkt Merrill de vocalen en drumloopjes opgenomen te hebben en slingert ze de ritmische samples verknipt de zaal in, terwijl ze er zelf met haar indrukwekkende stem overheen brult. Het is meteen duidelijk, tUnE-yArDs gaat ons een bijzondere show voorschotelen.

De zangeres uit Californië bracht afgelopen jaar haar succesvolle tweede plaat ‘w h o k i l l’ uit en speelt daarvan vanavond de meeste nummers. Ter ondersteuning heeft tUnE-yArDs drie bandleden meegenomen en tezamen drummen, tikken, blazen, zingen en klappen ze er een klein anderhalf uur op los. De pittige liedjes van de nieuwe plaat komen goed tot hun recht, maar ook als de bandleden het wat rustiger aan doen, bijvoorbeeld met het mooie ‘Fiya’, weet de club een mooi en helder geluid te creëren. Dankzij het slimme gebruik van loops en de variatie aan instrumenten, klinken Merrills liedjes live zelfs nog leuker en speelser dan op de platen.

Het duurt niet lang voor het publiek in de Melkweg staat mee te deinzen op de onstuimige ritmes en de aanstekelijke ukeleleriffjes. Als de eerste noten van hitsingle ‘Gangsta’ klinken, gaat er nog eens extra gejuich door de zaal. Soepeltjes en met een aanstekelijke dosis enthousiasme werkt Merrill zich door de nummers heen en uiteraard worden we uiteindelijk op een vette encore getrakteerd. tUnE-yArDs’ frisse popmuziek is slim, veelzijdig en bovendien live misschien nog wel leuker dan op cd. Wij zien in tUnE-yArDs alvast een zeer geschikte kandidaat voor het naderende festivalseizoen.

Melkweg zet binnenkort onder meer WU LYF (06.03), Tindersticks (11.03) en Amadou & Mariam (26.03) op het podium. Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info.

tUnE-yArDs website