Discovery: Amnesia Scanner – As angels rig hook

door Thomas Konings

Bij Indiestyle dragen we het promoten van beloftevol talent hoog in het vaandel. Aangezien dit een belangrijk deel van ons mission statement is, willen we jullie nóg beter en sneller op de hoogte te houden van de nieuwste ontwikkelingen in muziekland. Daarom introduceren we dagelijks een nieuwe band/artiest die laatst een fantastisch nummer uitbracht.

Nadat Gum Artefacts eerst de ep ‘Frenemies’ van Felicita uitbracht, bevestigde het label vandaag haar tweede release: een 12″ van Amnesia Scanner. Erg veel gelijkenissen tussen de twee artiesten van Gum Artefacts zijn er op het eerste gehoor niet: de één maakt de meest extreme PC Music-waanzin, de andere produceert donkere electronica en werkte samen met Mykki Blanco. Toch deelt hun materiaal enkele achterliggende ideeën, zo maken ze allebei gebruik van abstracte structuren en schetst de sound van beide producers een dystopisch beeld.

‘As angels rig hook’ werd eigenlijk gelanceerd als “radiospel” in de Rinse-show van het Duitse label PAN en is ook perfect beluisterbaar als je gewone portie muziek. Dat lijkt allemaal best gezellig, maar vergis je niet: de mix (het is geen nummer, noch een ep) zoekt een kwartier lang occulte experimenten op zonder daarbij ooit conventioneel te klinken. Dat vernieuwende aspect maakt van dit luisterspektakel dan weer wel een razend spannende tocht langs steile afgronden en verplichte kost voor fans van Arca’s ‘Xen’ en Janus-artiesten als Lotic.

Amnesia Scanner SoundCloud