Discovery: Your Heart Breaks – The echo and the ocean

door Jens Van Lathem

Bij Indiestyle dragen we het promoten van beloftevol talent hoog in het vaandel. Aangezien dit een belangrijk deel van ons mission statement is, willen we jullie nóg beter en sneller op de hoogte houden van de nieuwste ontwikkelingen in muziekland. Daarom introduceren we dagelijks een nieuwe band/artiest die laatst een fantastisch nummer uitbracht.

Soms doet het deugd om het uitgangspunt van onze Discovery eens op zijn kop te zetten. Your Heart Breaks bestaat al sinds 1999 en heeft muzikanten in ongeveer elke staat van de Verenigde Staten. De meer dan vijftig leden penden in afwisselende bezetting al ongeveer tien albums, en zullen waarschijnlijk alleen al om praktische en logistieke redenen nooit ofte nimmer doorbreken.

Maar als je zin hebt om de band te ontdekken, kunnen wij je 1 nummer warm aanbevelen. Die song komt uit de plaat ‘America’ die ongeveer twee weken geleden het levenslicht zag en vol zomerse melancholie staat. De combinatie van blazers, laidback vocals en voortstuwende drums bewijzen dat dergelijk mengsel niet altijd episch op de commerciële wijze of als een Dire Straits-ripoff hoeft te klinken, n’est-ce pas The War On Drugs?

‘The echo and the ocean’ komt bovendrijven als een paspoort waar dringend enkele pagina’s aan moeten worden toegevoegd, want het boekje staat vol snel op mekaar gevolgde stempels. Waarschijnlijk door de speciale context waarin de band opereert, lijkt het alsof elke laag van de song exact z’n eigen wil heeft, en het gevoel dat alles perfect op mekaar werd afgestemd slechts een bijkomende toevalligheid is. De verwijzing naar Arthur Russell en het romantiseren over perfecte combinaties in de lyrics bewijst ongetwijfeld ons ongelijk.