Humo's Rock Rally 2012 – preselectie Gavere 10.02 - preview

door Bart Somers

Humo’s Rock Rally blijft voor veel artiesten de kortste weg naar de top van de Belgische rock- en popscene. Indiestyle beluistert alle kandidaten op voorhand, en probeert zoveel mogelijk voorrondes te coveren in woord en beeld. We baseren ons oordeel op de muziek die op het ogenblik van publicatie te horen is in de player van deze artiesten op vi.be, en zijn even benieuwd als jullie of we er pal op zitten, of helemaal naast. Vandaag stellen we je de deelnemers voor van preselectie 9 in zaal Racing te Gavere op vrijdag 10 februari 2012 – 20u00. (Tickets + meer info).

1. Bear RunLuisteren

Heel fijn, de manier waarop Bear Run in ‘Babies’ poppy en arty combineert, en tegelijk een gevoel van minimalisme en gelaagdheid weet te scheppen. De andere songs lijken ons vooral qua arrangementen ok, de esthetische waarde dringt niet helemaal tot ons door.

2. Bowie PeruLuisteren

De muziek van Bowie Peru lijkt aanvankelijk wel een salvo energiepillen en zorgt ervoor dat we wakker schieten en blijven. Een overdaad aan teveel van dezelfde luide gitaren en monotoon vrouwengekrijs resulteren in opluchting als we na enkele luisterbeurten de player afsluiten.

3. Chief RobertsLuisteren

Met ongekanaliseerde energie schiet je niet zoveel op. Chief Roberts produceert een ongelofelijke dosis strakke riffs en vanuit de buik komende kreten. Omdat we nergens echt een gestroomlijnde passage terugvinden, dreigt dit niet meer te zijn dan lawaai om het lawaai.

4. Close EnoughLuisteren

Met enkel een akoestische gitaar en twee stemmen probeert Close Enough naar onze gunsten te dingen. Het jonge duo doet hun best om buiten de platgetreden paadjes te wandelen en te zoeken naar de juiste mix tussen frivool en origineel.

5. Fisher KingsLuisteren

De roots van deze band liggen in een muziekacademie en dat hoor je. Fisher Kings leggen graag achter elke hoek een onverwachte twist in hun songs, een beetje zoals Battles of Foals. Het risico met deze muziek is altijd dat het interessanter is voor de artiest dan voor het publiek.

6. Joni SheilaLuisteren

In 2010 haalde Joni Sheila de halve finale, in 2012 de finale? Deze jongedame met de geweldige stem voorspellen we al enkele jaren een mooie toekomst. Joni Sheila zal het ditmaal met band proberen, niet onverstandig omdat dit nu eenmaal meer mogelijkheden schept.

7. Mayor’s HouseLuisteren

In de player van Mayor’s House vinden we slechts 1 jazzy popdeuntje, dat de Absynthe Minded-dreef bewandelt en onze aandacht weet te trekken. Benieuwd of de groep in de breedte overeind blijft dus, één zwaluw maakt de lente niet.

8. RonsoLuisteren

Er beweegt duidelijk wat in de Belgische rapscene, met een rapper in zowat elke voorronde. We missen bij Ronso nog die ene song die dagenlang in je hoofd kan blijven plakken, al zit het verbaal en tekstueel wel goed en blijft hij de clichés van het genre voor.

9. WarckonLuisteren

Warckon speelt trash metal in de lijn van acts als Kreator, Flotsam & Jetsam en Toxic aan het eind van de jaren 80. De succesvolle comeback van Channel Zero toont aan dat er plaats is voor een Belgische metalgrootheid. ‘The Madman’s Lullaby’ en ‘Lord of Lunacy’ klinken alvast erg strak.

10. WinterslagLuisteren

We kennen Winterslag al enkele jaren, en associëren hen steeds met acts als Yuko en Wixel, dankzij liedjes vol pure schoonheid versierd met enkele discrete details. Nu lijkt het de groep eindelijk menens om iets te gaan betekenen. De kans op slagen is volgens ons niet gering.

Check hier de previews op en de verslagen van de andere preselecties

Humo’s Rock Rally op de site van Humo zelf