Mon-o-Phone – Two: dreigend, bevreemdend en breekbaar

door Gert Thijs

Anderhalf jaar na hun sterke debuut ‘The Great Depression of Mr. and Ms. Phono’ komt Mon-o-Phono met nieuw werk naar buiten. Nieuw is wel relatief, want ‘Two’ is een EP geworden met drie kakelverse nummers en drie alternatieve versies van ouder werk. Mr and Ms. Phono creĆ«ren een tegelijk dreigend en breekbaar geluid dat zijn gelijke niet kent in de lage landen. We kunnen hun sound eigenlijk niet beter beschrijven dan zij zelf doen: sinistere zang, rauwe gitaar, sfeervolle synths en oude drum computers.

‘Two’ opent met een vocaal imponerende Ciska Vanhoyland ondersteund door de verstilde beats en gitaar van Koen Brouwers. Die combinatie doet ‘Sanzu River’ uitgroeien tot een lichtjes overweldigende song. ‘In The Water’ vertrekt van een eerder poppy gitaarrifje, dat langzaamaan meer en meer bezwerend gaat klinken totdat de song uiteindelijk helemaal onder je vel kruipt. Ook het derde nieuwe lied ‘Every Part Of This Part’ baadt in een vreemde melancholische sfeer die zowel dreigend als breekbaar klinkt. De drie herwerkte nummers, ‘The Backwards Loop’, ‘I Tried’ en ‘Shadows’, kregen een subtiel nieuw arrangement mee dat perfect past binnen de sfeer van de hele EP.

PJ Harvey is een referentie die je veelvuldig tegenkomt en dat is meer dan een compliment gezien de eigenzinnigheid van zowel PJ als Mon-o-Phone. Het geloof van Mr and Ms. Phono in hun muziek laten ze bovendien ook nog blijken door de EP te voorzien van mooi vorm gegeven artwork van de hand van Ciska Vanhoyland zelf. In deze tijden van vluchtige internethypes kunnen we die instelling alleen maar toejuichen.

Mon-o-Phone Facebook

EP verdeeld door Rough Trade