Discovery: x.y.r.

door Jens Van Lathem

Vorig seizoen kon je in onze Discovery-rubriek dagelijks een nieuw nummer ontdekken, tegenwoordig pakken we het iets anders aan en stellen we regelmatig een band of artiest voor die onlangs ons hart veroverde. Vandaag: x.y.r.

Misschien heb ik iets met water of misschien gedijt licht-experimentele en naar ambient neigende elektronica gewoon heel erg goed in het conceptuele kader van de zee en alles wat golven, eb en vloed is. In ieder geval is na Swim Platførm x.y.r. al het tweede project waar ik verliefd op word dat zich rechtstreeks laat inspireren door het grote mysterie van het water.

Van ‘Dolphin smile’ tot ‘Dreamwave’ slaagt Vladimir Karpov erin om je te doen drijven op zijn echte synths en het imaginaire water. Met enkele simpele duwen op de toetsen lijkt hij eb en vloed te evoceren, met een iets hogere en stuiterende toon bootst hij het weerkaatsen van het zonlicht op de golven na. Ook wat er onder het water leeft weet de Rus te componeren, met zowel opborrelende melodieën als het gefluister van wezens diep, diep op de duistere bodem.