Caribou – Our love: can’t do without Caribou

door Bram Pollers

2014 is voor de liefhebber van het elektronische genre een jaar van verwennerij gebleken. We hebben ein-de-lijk nieuw werk van Aphex Twin mogen verwelkomen, er kwam een kraakverse plaat van deadmau5 en van halfgod Steven Ellison, a.k.a. Flying Lotus, verwacht de wereld op z’n minst een klein meesterwerk. Nu komt daar nog eens bij dat Caribou een opvolger klaar heeft voor hun veelom geprezen ‘Swim’.

‘Our love’, zoals de nieuwe plaat gedoopt is, neemt een heerlijk hypnotiserende start met het repetitieve ‘Can’t do without you’, een stevige housedreun die menig enthousiasteling richting de dansvloer duwt. En ook voor de rest kan een deel van het nieuwe album van Dan Snaith gecatalogiseerd worden onder de noemer dansbaar. Op r&b-snoepje ‘Second chance’, een buitenbeentje met de Canadese Jessy Lanza op zang, zwerft het geluid zelfs in de richting van Banks.

‘Julia brightly’ teert dan weer op een handvol aanstekelijke beats en ‘Your love will set you free’ mikt evenzeer op de benen van een grote massa. Het aparte, van Afrikaanse ritmes en fluit voorziene ‘Mars’ dendert onheilspellend voort zonder pretentieus en over the top te klinken. Maar wanneer de bezwerende deephouse van titelsong ‘Our love’, tevens de allerbeste song, de revue passeert, betrappen wij onszelf hoogstens op enkele minimale hoofdknikken. De downtempo hiphopbeat van ‘Dive’ leunt zich evenmin tot uitbundige danstaferelen, en toch weet Snaith ook zo moeiteloos te fascineren.

Met zijn nieuwe album maakt de Canadees de hoge verwachtingen helemaal waar. Heel de zomer keken we hunkerend uit naar ‘Our love’, met dank aan het lichtjes geniale ‘Can’t do without you’. Wel, het was het lange wachten waard, en ook wij kunnen nu uit volle borst en met gedegen overtuiging zeggen: can’t do without Caribou, meneer Snaith.

Caribou heeft voorlopig geen optredens gepland in België of Nederland.

Website Caribou

Album verdeeld door Konkurrent