Christopher Owens – A new testament: Chrissybaby goes country

door Tiffany Devos

Toen Christopher Owens in juli 2012 het einde van Girls – de band, niet de superieure sekse – aankondigde, waren we toch even ongerust over hoe het daarna verder moest. Solodebuut en kleine parel ‘Lysandre’, opgebouwd rond een terugkerend barok themaatje, liet echter niet lang op zich wachten en verraadde al een beetje de weg die de songwriter wilde inslaan.

Vooruitgeschoven singles uit ‘A new testament’, ‘Stephen’ en ‘It comes back to you’, maakten de kloof met het met Girls verworven indielabel nog iets groter.  ‘Stephen’, een song over de dood van Owens’ tweejarige broertje in de Children of God-cult buigt onder de noemer gospel en die tweede single kunnen we niet anders dan soulful omschrijven. Bovendien zitten er ook Sister Act-gospelkoortjes in enkele liedjes (‘My troubled heart’, ‘Overcoming me’…) en wordt Amerikaanse vaderlandsliefde niet enkel duidelijk aan de cowboyhoeden op de spuuglelijke cover maar ook aan de country en rockabilly in onder andere ‘Nothing more than everything to me’ en ‘A heart akin the wind’.

Toch behoudt de unieke artiest zijn simpele en pure stijl. Gitaren vallen in waar je ze verwacht, de melodieën gaan waar ze moeten gaan en Owens fluisterzingt nonchalant en in alle eerlijkheid zoals hij dat in een vorig leven deed. Zijn ex-band is trouwens niet helemaal een punt in de verte, want John Anderson, Darren Weiss en Danny Eisenberg die allemaal bij Girls speelden, hebben gastrollen op deze tweede soloplaat.

In een statement op z’n website verklaart onze Chrissybaby – zo noemt hij zichzelf op Twitter – dat ‘deze plaat een testament is aan eerlijke, simpele songwriting, drie akkoorden en de waarheid. Het zijn liedjes geïnspireerd door de fundamenten van de Amerikaanse muziek: gospel, country en R&B’. En weet je wat, als het dat was wat hij probeerde te maken, is Owens daar wonderwel meesterlijk in geslaagd.  ‘A new testament’ is een organische overgang van ‘Lysandre’ naar een mogelijke countrycarrière. Hoe lang we de excellente songschrijver daarin zullen volgen is onduidelijk, maar het is dan ook onvoorspelbaar waar hij heen gaat. Eén ding is zeker: de liedjes van Christopher Owens blijven kwaliteit.

Christopher Owens live aan het werk zien kan binnenkort in Antwerpen (13.11, TRIX, info & tickets) en Amsterdam (11.11, Paradiso Noord, info & tickets)

Album verdeeld door Caroline International

Website Christopher Owens