Cloud Boat – Model of you: meer rijkdom, minder intimiteit

door Thomas Konings

Vorig jaar bracht Cloud Boat met ‘Book of hours’ één van de beste debuutplaten van 2013 uit. Het album klonk tegelijk als iets volledig nieuws en iets dat perfect in zijn tijdsgeest paste. We hoorden een streepje Mount Kimbie, het stiltegebruik van James Blake en eigenzinnige post-rock die uit al zijn tradities gehesen werd. De kracht van de langspeler zat in de combinatie van buitengewoon sterke nummers en een unieke sfeer. Het duo liet zich van zijn meest kwetsbare kant zien, geen sinecure in de huidige pop- en rockmuziek.

Hoewel hun sound gerust nog wel even mee kon, beslisten Clarke en Rickett om het voor hun nieuweling over een andere boeg te gooien. ‘Model of you’ kreeg een dikkere pels, eentje met veel kleuren ook. Op het nieuwe werk schotelt het Britse tweetal een steviger geluid voor;  liedjes als ‘Portraits of eyes’ of ‘Aurelia’ zijn flitsend en dreunend. Dit weekend nog stelden we op PITCH vast dat sommige nummers zelfs dansbaar zijn. Bij hun eerste worp wisten enkel onze traanklieren hoe ze op zoveel tristesse moesten bewegen.

Op het tweede album laaien de emoties eveneens bij momenten hoog op. De ultieme breker is het trage ‘All of my years’, waarin al het sentiment naar buiten komt wanneer ijle gitaren met grote gebaren de intro overnemen en Clarke zijn treurzang inzet. Toch weet het Britse duo ook te ontroeren wanneer het tempo hoger ligt: ‘Hallow’ is bijvoorbeeld het soort dansvloerkraker die tegelijk je benen en hart in beweging zet.

Wanneer de twee hun nieuwe plaat “avontuurlijker” noemen, kunnen we ze maar gedeeltelijk gelijk geven.  Enerzijds is ‘Model of you’ niet zo gedurfd als ‘Book of hours’ omdat hij niet zo kaal en persoonlijk klinkt. Anderzijds wordt dat wel gecompenseerd door de grote diversiteit aan songs en geluiden. De laatste langspeler teert met andere woorden op andere kwaliteiten:  waar hij wint aan rijkdom, verliest hij terzelfdertijd ook aan intimiteit.

Cloud Boat speelt binnenkort in Amsterdam (Paradiso, 23.10, info & tickets). Een Belgische concertdatum is (nog) niet aangekondigd.

Cloud Boat website

Album verdeeld door Bertus