Crookers – Tons Of Friends: explosief, chaotisch, multicultureel

door Indiestyle

Crookers is een DJ-duo bestaande uit Andrea Fratangelo (Bot) en Francesco Barbaglia (Phra). Hun naam kozen ze omdat ze geen gewone beats produceren maar sounds die wat door mekaar zijn geschud, die dus crooked zijn. Sinds 2003 zijn ze bezig met muziek te maken en te remixen in Milaan. Het was vorig jaar echter dat deze twee knapen internationaal doorbraken met de remix van Kid Cudi’s Day ‘n’ Night. In vrijwel alle Europese discotheken bracht deze monsterhit alle babes aan het dansen en alle mannen aan het knikken. Bot en Phra hebben hierdoor de kans gekregen om met artiesten te werken waar ze destijds enkel van konden dromen.

Tons Of Friends is de titel van het debuut, deze keuze is niet zomaar uit de lucht gegrepen want het aantal artiesten dat heeft meegewerkt aan dit project is zeer indrukwekkend. Het is een genre-doorbrekende mix van dancefloor pioniers waaronder Soulwax, Roisin Murphy, Tim Burgess (The Charlatans), Yelle, Will I Am, Miike Snow, Kelis en Major Lazer. De hoes van de cd is trouwens heel opvallend. Ze verwijst naar de explosiviteit en het chaotische van hun muziek.

Het ijs wordt gebroken met ‘We Love Animals’ waar de Italianen worden bijgestaan door Soulwax & Mixhell. Sluit je ogen en het lijkt wel de intro van een ‘Soulwax Nite Versions’ show waar je gevoelens worden beheerst door opwinding en genot. Het is quasi onmogelijk om je voeten te bedwingen. De ene climax is nog gestoorder dan de andere en geeft al een vermoeden dat de live-reputatie van de Crookers dankzij deze plaat nog wel eens stevig zou kunnen verbeteren.

Tons Of Friends is veelzijdig op vele vlakken. Ten eerste doen er artiesten mee van verschillende uithoeken van de wereld. Zo heb je een heel deel dat is overgevlogen uit de States (Will I AM, Kid Cudi, Kelis, Pitbull,…). Ten tweede wordt er gezongen en gerapt in verschillende talen, waaronder Engels, Frans, Italiaans, Portugees en Afrikaans. Een goed voorbeeld is ‘Birthday Bash’ waarin Afrikaans en Portugees gezang afwisselt met Italiaanse hip hop. Ook het feestelijke ‘Cooler Couleur’ waarbij de vocals worden versierd door de excentrieke Franse zangeres Yelle zijn afwisselend in het Frans en het Engels. Ten slotte wisselen de Crookers zelf tussen genres. Het gaat van pure electro tot hip house tot ghettotech. Dit alles schept een multiculturele sfeer.

Te vermelden valt vooral de passage van Roisin Murphy in de studio. De voormalige zangeres van Moloko is niet in staat om ondermaats werk te leveren. Het is er bij haar altijd regelrecht op. Zo ook in ‘Hold Up Your Hand’ en in het meesterlijke ‘Royal T’. Laatstgenoemde kan je vegelijken met Rodenbach bier: You hate it or you love it. Je kan de genialiteit en het het chaotische appreciëren maar voor het zelfde geld hou je er een stevige koppijn aan over.

We kunnen niet zeggen dat alle liedjes op Tons Of Friends ongelooflijk goed zijn. Sommige zijn naar onze mening te commercieel (‘No Security’, ‘Hip Hop Changed’, ‘Let’s Get Beezy’ ) maar andere zijn alternatief en origineel genoeg om het evenwicht te herstellen (‘We Love Animals’ , ‘Lone White Wolf’, ‘Royal T’, ‘Birthday Bash’, ‘Cooler Couleur’).