Crypts – Crypts: jongehondengevoel

door Pieter Malliet

Wars van enige aanwijzing omtrent de leeftijd van de groepsleden, kunnen we stellen dat uit het titelloze debuut van het in Seattle residerende Crypts een onmiskenbaar jongehondengevoel spreekt. Hun mix van industrial en noisepunk die bij momenten zachtjes de marges beroert van zowel popgeoriënteerde new wave als elektronische dansmuziek, gaat immers resoluut voor met het grote gebaar gebrachte primitieve emoties als woede, liefde, waanzin en depressie.

Geen strofe-refrein-strofe op dit album, trouwens; ondersteund door agressieve percussie en terend op repetitieve dreunen in combinatie met bruuske ritmewisselingen, luistert Crypts’ eersteling als een epische reis door het onherbergzame, troosteloze en kille landschap van de dolende ziel waar het gevaar om elke hoek loert. De expressieve vocalen die nu eens woest distorted, dan weer weids galmend, of sinister declamerend voor de dag komen, verhalen het hele gebeuren op intrigerende wijze vakkundig aan elkaar.

Crypts debuteert met een even onheilspellende als energieke plaat die genoeg variatie biedt om van begin tot eind te boeien. Het Amerikaanse trio heeft zijn start allerminst gemist.

Crypts website

Album verdeeld door Sonic Rendezvous