De stoofvleeswestern van SUMI smaakt naar meer

door Mattias Goossens

Nooit gedacht dat een openbaar toilet in Oostduinkerke het gezicht zou worden van een van de fijnste Belgische jazz-ontdekkingen van het jaar, maar het Gentse SUMI flikt het.

Niet dat we daar echt verbaasd door zijn. Het is een beetje zoals naar huis fietsen en al kunnen ruiken wat de pot schaft. Met gitarist Cyriel Vandenabeele (Kosmo Sound, Okkupeerder), bassist Mattias Geernaert (Compro Oro, Kosmo Sound) en drummer Elias Devoldere (Hypochristmutreefuzz, John Ghost, Nordmann) samen in een jamkot, weet je dat er muzikaal lekkers te rapen valt.

De zeven nummers werden in het bijzijn van een publiek opgenomen in de Gentse Robot Studios. Dat besef geeft een extra laagje aan het hele album, en je zou de publieke aanwezigheid haast vergeten ware het niet dat er op het einde van elk nummer een beleefd applausje volgt. Hoewel het idee goed is, dreigt het na meerdere luisterbeurten als een gimmick te gaan aanvoelen. In de huidige lockdowntijden is het ongepland wel een extra dimensie met een melancholisch kantje, die doet uitkijken om de muziek ook weer echt fysiek te kunnen ervaren.

Ook zonder applausje valt op wanneer het ene nummer eindigt en andere begint. Want hoewel de hoofdingredi├źnten van deze stoofvleeswestern bestaan uit gitaar, bas en drum, zit er meer dan voldoende variatie in de ritmes en structuur van de instrumentale nummers. De weidsheid uit westerns is niet toevallig een inspiratiebron en het best hoorbaar in ‘Kowboy’. Zo klinkt single en eerste kennismaking ‘Blue road’ dromerig en mysterieus, terwijl het daaropvolgende groovy ‘Ristorante’ je dankzij de uitbarstende gitaren en drums niet met honger van tafel stuurt. Het broeierige ‘Dessert’ leidt je met een arm om de schouder weer terug richting neonverlichte zeedijk, die er ondertussen al lang niet meer zo dreigend uitziet.

Op dit zelfgetitelde debuut neemt SUMI je zo’n 35 minuten mee op een mysterieuze en bezwerende rit. Je wou nooit eerder zo lang in een openbaar toilet blijven.

Om de release toch een beetje te kunnen vieren, worden de videobeelden van de plaatopnames vanavond om 21 uur vertoond via de platformen van verschillende organisaties. Check het Facebookevent voor alle informatie.