Een cursus ‘dansen voor avonturiers’ op ‘Ambivert tools vol. 4’ van Lone

door Daan Leber

Dat Lone ondertussen meer is dan een goedbewaard geheim, is duidelijk sinds de Black Eyed Peas iets te gretig grabbelden bij diens ‘Airglow fires’. Maar ook door zijn Ambivert Tools-serie steeg zijn bekendheid. Het concept is behoorlijk simpel, Lone zit ondertussen aan zijn vierde ep waarop vooral dansvloergerichte tracks aan bod komen. Dat is ook duidelijk aan de beatselectie, die net iets meer house-geörienteerd is (vooral in de brede zin) dan op zijn albums.

‘Pulsar’, de eerste van de drie “dj-tools” doet echter anders vermoeden. Ondanks de snelle breakbeat als basis, wekken de synthlijnen afhankelijk van je gemoedstoestand ofwel melancholie, ofwel gelukzaligheid op. Ook een bewerkte terugkerende zucht heeft hetzelfde effect. De perfecte setting voor het nummer lijkt dan ook eerder de rookruimte dan de club zelf te zijn. ‘Oedo 808’ lijkt dan wel meer gericht op donkere kelders, maar vraagt toch een zekere zin voor avontuur om op te dansen. De duidelijke UK Bass-banger, met gebroken beats met een twist zou niet misstaan in een set van pakweg Joy Orbison, maar opnieuw door de synths, blijft het wel een karakteristieke Lone-tune.

Het hoogtepunt op ‘Ambivert tools vol. 4’ blijft bewaard tot het laatst. ‘Blue moon tree’ leunt een stuk dichter aan bij 4/4-ritmes, met een vrolijk getrommel als kapstok. Daaraan worden opnieuw synths gehangen, maar in tegenstelling tot ‘Pulsar’ en ‘Oedo 808’ zijn die niet lang uitgesmeerd, maar juist korte, hakkelende geluiden die de intensiteit verhogen. Zeker in combinatie met de bibberende vocalsample gaat het energiepeil een stuk hoger, en is het nummer een echte dj-tool.