Een zwaluw maakte de lente nog niet op het debuut van Wet Leg

door Yannick Verhasselt

Dat de Zuid-Londense post-punk en indierock scene gonst van het talent, onder voornamelijk het bewind van label Speedy Wunderground, hoeven we u niet uit te leggen. Rhian Teasdale en Hester Chambers van Wet Leg komen daarentegen uit Isle Of Wight, een eiland in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk. Speedy Wunderground-Labelbaas Dan Carey hielp wel mee, maar kon het duo niet strikken om de plaat ook uit te brengen. Het debuutalbum van de twee vriendinnen toont echter dat een zwaluw de lente nog niet maakt. Misschien had een eptje beter voor de hand gelegen?

Door diverse media worden ze sinds afgelopen zomer al de hemel in geprezen na het uitbrengen van ‘Chaise longue’. Het verslavende tongue-in-cheek post-punknummer kwam als een zonnestraaltje de indie-scene binnen geslopen ten tijden van corona. Toen ‘Wet dream’ verscheen was het hek helemaal van de dam. Teasdale en Chambers weten met gemak een glimlach op je te toveren met kurkdroge Britse humor dan wel met bijzonder catchy gitaarlijnen. Ook de soms surreëel uitziende videoclips dragen bij aan het gegeven.

Maar de high van de twee singles deemstert beetje bij beetje weg in de context van het debuutalbum, waarbij de helft gedurende de ellelange promotiecampagne al werd uitgebracht. De twee vriendinnen hebben zeker een knack voor snuggere songwriting zoals in albumafsluiter ‘Too late now’. Bovendien geven ze in diverse interviews aan dat deze muzikale boom totaal onvoorzien en quasi voor het plezier was. Maatschappijkritiek vloeit hier en daar wel doorheen hun teksten, maar blijft veelal omarmd door teksten geworteld in anekdotiek zoals in ‘Angelica’, ‘Piece of shit’ of ‘Supermarket’.

De torenhoge verwachtingen weet Wet Leg met hun debuutalbum niet in te lossen. De gedoodverfde eindejaarslijstjes leken op basis van een aantal singles al binnen handbereik. Toch bestaat de plaat hiervoor te veel uit hit en misses. Hoe nummers als ‘Oh no’ en ‘Supermarket’ op het album zijn geraakt, is een raadsel. Beiden bevatten op hun eigen manier bijzonder tergende vocals. Toch maken nummers als ‘Angelica’, ‘Loving you’ of ‘Ur mum’ duidelijk dat de twee met hun flair en soms scherpe pennen de moeite blijven om bij een volgend project in het oog te blijven houden.

Wet Leg stelt hun debuutalbum voor tijdens Les Nuits op 15 mei en op 4 november in Trix. Die eerste is echter al maanden uitverkocht, voor die tweede kun je nog steeds tickets kopen (tickets en info).